Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aamuverenpaine – todellinen terveysriski
Aamuverenpaine – todellinen terveysriski

Aamut ovat vaarallisia. Heräämisen jälkeen sydänkohtauksen riski on normaalia 40 prosenttia suurempi ja aivohalvauksen 50 prosenttia. Verenpaine kohoaa tällöin äkillisesti ja saattaa aiheuttaa tukoksen tai infarktin.

Suomessa verenpainepotilaita on noin 600 000 ja joka kuudes potilas on ns. ”aamukuohahtelija”. Siksi asiantuntijat suosittelevat aamuverenpaineen mittaamista.

Suomi ja Saksa ovat verenpainetilastoissa Euroopan mustimmat maat – ehkä ruokatottumuksista ja perinnöllisyydestä johtuen. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Paljon on itse tehtävissä.
Elintapoja muuttamalla, suolaa ja eläinrasvoja välttämällä sekä liikuntaa lisäämällä, voidaan verenpainetta laskea kotikonstein.

Aikuisen normaali verenpainetaso on 120/75 mmHg (elohopeamillimetriä). Tällöin ravinto ja happi kulkevat parhaiten kudoksiin. Verenpainetta tulee seurata säännöllisesti. Jos se ylittää 140/90 mmHg rajan, potilaan tulee jo saada selkeät hoito-ohjeet. Jos paine kipuaa yli 160/100 mmHg, aloitetaan lääkehoito ja potilasta neuvotaan muuttamaan elintapojaan.

Verenpaine on helpointa mitata kotona. Verenpainetta ja sen vaikutuksia vuosikausia tutkineen ja hoitaneen Kuopion yliopistollisen keskussairaalan yleislääketieteen yksikön ylilääkärin, professori Esko Kumpusalon mukaan se on hyvä lahja jo kolmikymppiselle, erinomainen nelikymppiselle ja välttämätön viisikymppiselle.

Kumpusalo suosittelee validoituja olkavarsimittareita, koska ranne- ja sormimittareissa virheet ovat tavallisempia. Myös mittauspaikan ja – tilanteen tulee olla optimaalinen. Ennen mittausta on istuttava ainakin viisi minuuttia rauhassa. Usein ensimmäinen mittaus on toista korkeampi ja lääkärillä mitattu verenpaine on joka kolmannella verenpainepotilaalla kotimittausta korkeampi. Se johtuu ns. valkotakkihypertensiosta eli jännittämisestä lääkärin vastaanotolla.

Infarktit aamulla

Useimmat äkillisistä sydäninfarkteista ja aivoveritulpista tapahtuvat kello kuuden ja keskipäivän välisenä aikana. Tänä aikana kuolemaan johtavien sydäntapahtumien riski kasvaa 30 prosenttia, sydäninfarktin riski 40 ja aivohalvauksen riski peräti 50.

 Kun sympaattisen hermoston aktiivisuus nousee aamulla, nousee verenpaine ja suoni pettää usein. Syntyy tukos, vuoto tai repeämä.

 Itsehoito kunniaan

Esko Kumpusalo tunnustautuu nykyaikaisen itsehoidon kannattajaksi. On tärkeää tuntea oma tilansa, onko esimerkiksi kokouksissa, tiukoissa tilanteissa tai liikenteessä jännittäjä. Lääkitys pitäisikin Kumpusalon mukaan räätälöidä potilaan verenpaineen vuorokausiprofiilin mukaan ja täsmätä suojaamaan kriisihetkiä. Potilaita on tähän asti kehotettu ottamaan verenpainelääkitys aamuisin, mutta monen potilaan kohdalla se pitäisi jakaa tasaisesti illan ja aamun suhteen. Näin vältettäisiin aamukuohahduksia. Ja verenpaineen mittaukset tulisi joskus tehdä myös heti aamulla herättyä, jotta selviäisi, kuuluuko itse aamukuohahtelijoiden joukkoon.
Verenpaineen mittausteknologia paranee koko ajan ja aivan pian on nykyaikaa se, että mittaustulokset siirtyvät joko tietokoneen tai puhelimen kautta suoraan hoitavalle lääkärille. Kymmenen viime vuoden aikana on astuttu verenpainetaudin hoidossa aimo askel eteenpäin.
Jotta Suomi saataisiin pois verenpainetaudin mustalta kartalta, tarvitaan panostusta teknologian kehittämiseen kansainväliselle tasolle.

USA ja Australia ovat kohonneen verenpaineen hoidossa huippumaita. Australiassa yli 60 prosenttia yleislääkärin verenpainepotilaista pystytään hoitamaan tasolle <140/90 mmHg, Kaliforniassa vastaavasti on jopa 74 %. Suomessa emme ole vielä päässeet edes viiteenkymmeneen prosenttiin.

Lähde: Omron Healthcare

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy