Liialliset paineet eivät ole koskaan hyväksi, eivät elämässä eivätkä veressä. Liian korkea verenpaine lyhentää odotettua elinikää, lisää sairastavuutta, aiheuttaa sydän- ja verisuonitautia. Suoraan sanottuna: tappaa.
Onneksi tämä on kuitenkin sellainen vaiva, johon (lääkkeiden ohella) voi itse vaikuttaa. Meidän elintapamme joko lisäävät tai laskevat verenpainettamme.
Verenpainetta kohottavat muun muassa runsas suolan käyttö, liikapaino, alkoholi, rasvaiset ruuat, stressi, tupakointi ja vähäinen liikunta. Siihen vaikuttavat myös sukutausta, lähisukulaisten sydän- ja verisuonitaudit, sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt.
Kohonnut verenpaine saadaan kuriin lääkityksellä, mutta lääkitystäkin tärkeämpänä ja ensisijaisena strategiana pidetään elintapamuutoksia. Elintapojen pitäisi olla hyvät myös lääkityksellä olevalla. Elintavoilla voidaan pienentää lääkityksen määrää, siirtää sen aloittamista myöhemmäksi tai jopa välttyä siltä kokonaan.
Ensimmäisinä elintapamuutossuosituksina ovat aina laihduttaminen ja liikunnan aloitus. Laihdutus onnistuu parhaiten ruokavalioremontilla ja tuolla toisella ensimmäisellä: liikunnalla. Säännöllinen liikunta pitää myös mielen virkeänä, poistaa stressiä ja lisää energiaa. Meidän tulisi liikkua vähintään puolituntia päivässä, 2-3 kertaa viikossa. Verenpaineen lisäksi liikunta vaikuttaa myös edullisesti kolesteroliin.
Ruokavalioremontissa suolan käyttöä tulee rajoittaa ja lisätä tuoreiden vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien osuutta. Sokerikaan ei ole hyvästä eikä rasva, kofeiini, alkoholi tai tupakka. Ruokavalioremontti ei ole dieetti, se on loppuelämän jatkuvaa painonhallintaa ja uusia ruokatottumuksia. Laihtumisen ei tule olla liian rajua. Pysyviä tuloksia saadaan maltillisella pudotuksella.
Lisää tietoa ja hyviä vinkkejä sivulta: www.pienipaatospaivassa.fi.
|