Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Hiivaongelma ja suoliston dysbioosi
        

Suolistofloora

Ihmisessä arvioidaan olevan miljardeja bakteeria. Suurin osa bakteereista majailee suolistossa. Suolisto onkin ihmisen suurin immunologinen elin, ja nykyään on jo selvää, että monilla sairauksilla on yhteyttä ruoansulatuksen ja suoliston kuntoon.

Terveessä suolistossa asuu useita satoja erilaisia bakteerikantoja, joiden välillä normaalisti vallitsee tasapaino. Eri tekijöiden vaikutuksesta tämä tasapaino saattaa kuitenkin horjua ja osa suoliston asukeista ryhtyy viemään elintilaa muilta. Yksi tällainen suoliston epätasapainotila, dysbioosi, on hiivasienen liikakasvu. Yleensä sen aiheuttaa Candida albicans-hiivasieni.

Hiivan liikakasvuun
vaikuttavat tekijät

Suoliston mikrobikannan tasapainoa voivat järkyttää useat eri ympäristöstämme tai elintavoistamme johtuvat rasitustekijät. Merkittävimpiä tekijöitä ovat runsaasti sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja sisältävä sekä käsitelty ja köyhtynyt ravinto, antibioottien ja muiden lääkkeiden kuten e-pillereiden runsas käyttö, krooniset sairaudet, stressi sekä amalgaamipaikkojen elohopea.

Lisäksi erilaisten ympäristötekijöiden kuten ympäristömyrkkyjen ja asuintilojen homeen oletetaan olevan osatekijä hiivaongelman synnyssä. Myös erilaiset hormonaaliset tekijät kuten raskaus, synnytys sekä vaihdevuodet saattavat laukaista suoliston epätasapainotilan.

Suolistohiivan oireet

Suolistohiivaa aiheuttaa yleensä elimistön omat hiivasolut, ei varsinaisesti ulkopuolinen taudinaiheuttaja. Hiivan liikakasvua on yleensä vaikea diagnosoida, koska oireet ovat yleensä hyvin moninaiset ja niitä esiintyy ympäri kehoa.

Tyypillisiä oireita ovat erilaiset vatsaoireet kuten ilmavaivat ja turvotus, ummetus ja/tai ripuli, huono ruoansulatus sekä närästys. Lisäksi jatkuvat hiivasienitulehdukset sekä muut infektiot kuten korva- ja poskiontelon tulehdukset ja toistuvat virtsatietulehdukset kuuluvat oirekuvaan. Tämän ohella erilaiset psyykkiset oireet kuten masentuneisuus, ärtyneisyys ja mielialanvaihtelut sekä jatkuva väsymys ovat tavallisia. Muita oireita voivat olla erilaiset nivelkivut ja –tulehdukset, raajojen puutuminen sekä niiden pistely.

Hiivan ja suoliston dysbioositilojen luonnonmukainen hoito

Hoidossa on tuettava tukemaan suoliston hoidon ohella myös koko kehon toimintoja. Hoidon perustana on eliminoida ne tekijät, jotka ylläpitävät suoliston epätasapainotilaa ja ruokkivat vääränlaista mikrobikasvustoa. Hoidon tärkeimpinä pääperiaatteina on välttää hiivaa ruokkivia ruoka-aineita, rauhoittaa suolisto sekä tukea hyvän bakteerikannan muodostumista suolistoon sekä myös käyttää ravintolisiä, jotka tukevat elimistön ja suoliston toipumista.

Ruokavalio

Tärkeä osa hoitoa on oikeanlaisen tukiruokavalion noudattaminen. Tukiruokavalion pohjan muodostavat puhtaat, kuitupitoiset vihannekset ja juurekset, täysjyvätuotteet, sokeroimattomat marjat sekä erilaiset soijatuotteet. Lisäksi voidaan nauttia kalaa ja luomukasvatettua lihaa. Ruokavaliossa kannattaa suosia mahdollisimman paljon luonnonmukaisesti viljeltyjä ja lisäaineettomia raaka-aineita niiden puhtauden vuoksi, koska ne eivät rasita hiivan heikentämää elimistöä.

Vältettävistä ruoka-aineista tärkeimpiä ovat mm. sokeri ja kaikki sitä sisältävät tuotteet, valkoiset vehnäjauhot sekä niistä valmistetut tuotteet, hiiva sekä alkoholi. Tarkempia lisätietoja vältettävistä ruoka-aineista löytyy mm. Hiivan omahoito-oppaasta.

Ruokavalion koostamisessa tulee huomioida yksilölliset tarpeet sekä rajoitukset kuten suolistovaivojen vaikeusaste, henkilön yleiskunto, paino sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat ja –yliherkkyydet. Lisäksi on poissuljettava mahdolliset sairaudet oireiden takana kuten esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Lasten kohdalla hyvin rajoittunut ruokavalio ei tule luonnollisesti kysymykseenkään.

Tukituotteet

Hiivan ja suoliston epätasapainotilojen hoidossa voidaan käyttää tukena erilaisia haitallisia bakteereja tuhoavia kasviuutteita, tervettä mikrobikantaa tukevia maitohappobakteereja, ruoansulatusta helpottavia entsyymejä, kuona-aineita poiskuljettavia kuituja sekä erilaisia vitamiini- ja hivenaine- sekä rasvahappovalmisteita, jotka vahvistavat vastustuskykyä.

Erilaiset vahvat luonnonaineet kuten kapryylihappo, valkosipuli, saksanpähkinä sekä oregano ja kurkuma ovat käyttökelpoisia, antimikrobisia aineita, jotka tuhoavat epäsuotuisaa bakteerikasvustoa suolistosta.

Hiivapotilaan heikkoa ruoansulatusta voidaan tukea erilaisilla kasviperäisillä ruoansulatusentsyymeillä, esimerkiksi Colon Clear Entsyymeillä. Entsyymit tehostavat ruoansulatusta, estävät ruoan jälkeistä väsymystä sekä vähentävät kaasunmuodostusta, vatsan turvotusta ja närästystä.

Oikeanlaisen suolistobakteerikannan merkitys on äärimmäisen tärkeä tekijä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Terve suoliston bakteerikanta oikeanlaisine maitohappobakteerikantoineen muodostaa vahvan suojan ulkoapäin tuleville taudin aiheuttajille ja on siten tärkeä osa elimistön puolustusjärjestelmää. Hiivaongelmissa ja muissa suoliston epätasapainotiloissa tämä suoja on yleensä heikentynyt. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että ruokavaliohoidon ohessa nautitaan jotain maitohappobakteerivalmistetta, joka tukee oikeanlaisen suoliston mikrobikannan muodostumista.

Useilla suolistovaivoista kärsivillä on hivenainemittausten perusteella todettu useiden välttämättömien ravintoaineiden puutoksia. Hiiva kuluttaa runsaasti mm. B-ryhmän vitamiineja. Hiiva sekä epäsuotuisat bakteerit ja suoliston kuonamassa yhdessä myös estävät ravintoaineiden imeytymistä. Tämän vuoksi hoidon tukena on usein aiheellista käyttää ravintolisiä. Lisätietoa suositeltavista ravintolisistä saa hiivanhoitoon perehtyneiltä terapeuteilta sekä luontaistuotekauppiailta sekä hoito-oppaista kuten Hiivan omahoito-oppaasta.

Kuonan poistamiseksi on ensiarvoisen tärkeää käyttää sopivaa kuitulisää, joka puhdistaa suolistoa, erityisesti paksusuolta, kuonakerrostumista ja parantaa siten vähitellen ravintoaineiden imeytymistä sekä vähentää sisäelinten mm. maksan kuormittumista

Kuiduilla on tärkeä rooli hiivan hoidossa. Kuidut pystyvät sitomaan itseensä suolistossa olevia haitallisia yhdisteitä ja kuollutta hiivakasvustoa ja kuljettamaan ne pois suolesta ulosteen mukana. Lisäksi prebioottinen, hyvää bakteerikantaa tukeva kuitu kuten maa-artisokkakuitu, luo suotuisille suolistobakteereille hyvät elinolosuhteet. Tämän lisäksi kuitu tervehdyttää suolen limakalvon pintaa ja auttaa hillitsemään ripulointia sekä lievittää ummetusta.

Hiivan ja suoliston epätasapainotilojen hoitoon soveltuvat tuotteet sekä hoito-ohjeet löydät Colon Clear –vatsasarjasta sekä Hiivan omahoito-oppaasta. Kysy lisää lähimmältä luontaistuotekauppiaaltasi. Lisätietoja löytyy myös osoitteesta: www.maxmedica.fi

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy