Onni ei tule rahasta, työstä, parisuhteesta eikä hyvästä asemasta. Kymmenen vuotta kestäneen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan onni tulee sisältä, mielenlaadusta, tavasta suhtautua asioihin ja elämään.
Ulkopuolelta katsottuna jonkun elämä voi olla vaikka miten huonoissa kantimissa tahansa, mutta jos tämä henkilö on sinut itsensä ja tapahtumien kanssa, hän voi olla vaikka kuinka onnellinen.
Kyseinen, National Institute of Aging -nimisessä tutkimuslaitoksessa tehty, tutkimus listaa erityisesti neljä luonteenpiirrettä, tapaa suhtautua asioihin, jotka ovat kaikkein merkityksellisimmät onnellisuudessa ja onnellisena olemisessa.
Ensimmäisen heidän mukaansa tulee itseluottamus, tyytyväisyys omaan itseen. Jos on sinut oman itsensä kanssa, on sinut myös elämän kanssa. Negatiivinen sisäinen keskustelu heijastaa pahaa oloa ja huonoa suhtautumista elämän kaikille osa-alueille. Vanha totuus: ajatukset muuttuvat sanoiksi, sanat teoiksi ja teot ovat yhtä kuin meidän elämämme, pitää paikkansa.
Toiseksi tutkijat nostavat optimismin. Optimistisesti asioihin suhtautuvat henkilöt ovat onnellisempia. Jos lasi on puoliksi tyhjä, siinä on varmasti vähemmän maitoa kuin jos se olisi puoleksi täynnä…. Optimistiset henkilöt on myös todettu useissa tutkimuksissa pessimistisiä terveemmiksi. Optimistit paranevat jopa syövästä pessimistejä nopeammin. Pienoinen sävy pessimismiä on kuitenkin hyväksi. Jos pää on liiaksi pilvissä tai jopa muissa sfääreissä, siinä kärsivät oman itsen lisäksi myös lähimmäiset.
Ulospäin suuntautuneisuus on kolmas haluttava luonteenpiirre onnellisuutta tavoiteltaessa. Sosiaaliset ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin ei-sosiaaliset. He kokevat onnea ja onnistumista toimiensa kautta ja saavat myös henkisesti positiivista palautetta ihmiskontakteistaan. Kontaktien otto tuntemattomiin esimerkiksi jossakin tilaisuudessa kuvastaa myös hyvää itsetuntoa ja ruokkii muiden positiivista näkemystä tästä henkilöstä. Ulospäin suuntautuva henkilö pääsee tutkimusten mukaan helpommin naimisiin, löytää paremman työpaikan ja saa paljon hyviä ystäviä.
Ja viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, on kontrollin tunne. Onnelliset henkilöt kokevat olevansa itse puikoissa. Helpoin tapa saavuttaa tämä tunne on suunnitella päivän kulku. Kalenteria inhoavat joutuvat nyt kyllä muuttamaan mielensä. Oman ajan kontrollointi on ehkä yksi tärkeimmistä onnellisuuden edellytyksistä. Kontrollia etsivän henkilön ei tarvitse olla edes töissä suunnitellakseen ja ollakseen itse vastuussa päivänsä kulusta.
Jokainen meistä on oman onnensa seppä, meistä itsestämme riippuu olemmeko me onnellisia vai onnettomia, onko elämän lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä.
|