Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Hoitoalan tuottavuus ei parane työaikoja pidentämällä
Hoitoalan tuottavuus ei parane työaikoja pidentämällä

STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki tyrmää ehdotukset työajanpidennyksistä.

- Sosiaali- ja terveydenhuollossa joustetaan jo nyt kohtuuttomasti, hän sanoo. Hoitohenkilöstö työskentelee erityisesti vanhustenhuollossa voimiensa äärirajoilla. Henkilökunta on mitoitettu minimiin. Arvion mukaan vanhustenhuoltoon tarvitaan noin 7 000 työntekijää, jotta päästään edes kohtuulliselle tasolle.

- Kun henkilöstöstä otetaan kaikki irti, seuraukset näkyvät uupumisina ja sairauslomina, Palomäki muistuttaa.

Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson on nostanut esille työajan pidentämisen yli tunnilla päivässä keinona nostaa tuottavuutta ja parantaa kilpailukykyä. Valtiosihteeri Raimo Sailas yhtyy tähän näkemykseen ja esittää, että Suomessa otetaan esimerkkiä Saksasta, jossa työaikoja on pidennetty ilman vastaavia palkankorotuksia.

- Hoitoalalla toteutetaan jo nyt joustoja ilman lisäkorvauksia. Henkilökunnan työvuoroja muutetaan siten, että hoitajat joutuvat tekemään kaksi täyttä työvuoroa peräkkäin. Tästä ylimääräisestä työstä ei tule edes ylityökorvauksia, kun lisätunnit korvataan tunti tunnista -periaatteella samassa kolmen viikon jaksossa. Tuottavuus on huipussaan: toiminta hoituu mahdollisimman pienellä henkilöstöllä. Seuraukset kohtuuttomasta työmäärästä ja riittävän levon puutteesta näkyvät uupumisina ja sairauslomina, Palomäki kertoo.

- Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan riittävän henkilöstömäärän lisäksi toimintatapojen muutoksia. Antamalla lähi- ja perushoitajille mahdollisuus käyttää osaamistaan laaja-alaisesti lisätään toiminnan tehokkuutta ja tuotetaan palvelut myös mahdollisimman taloudellisesti. Tehokas ja tuottava toiminta edellyttävät, että jokaisen ammattiryhmän osaaminen otetaan käyttöön kaikessa laajuudessaan.

Palomäki muistuttaa työaikojen kehittämisen tarpeesta. - Olemme käynnistäneet yhdessä hoitoalan muiden liittojen ja Työterveyslaitoksen kanssa työaikojen kehittämishankkeen, jossa kartoitamme hyviksi todettuja työaikakäytäntöjä ja annamme työkaluja työpaikoille niiden toteuttamiseen. Ergonominen työvuorosuunnittelu edistää merkittävästi hoitoalan henkilöstön jaksamista.

Lähde: Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy