Uni paras lääke on, todettiin jo aikoja sitten kivassa lastenlaulussa. Väite pitää yhä paikkaansa. Uni on parasta lääkettä ihan kaikkeen.
Ilman unta me emme yksinkertaisesti pysty tekemään mitään. Mutta entä sitten, kun uni ei vain tule?
Unettomuutta esiintyy monista eri syistä, huolista, stressistä, sairaudesta. Syyn eliminoiminen auttaa, mutta joskus ei vain löydy suoranaista aiheuttajaa. Tällöin on paikallaan punnita asioita hieman laajemmin:
Tällaisessa tilanteessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomio makuuhuoneen käyttötarkoitukseen. Onko makuuhuone muuttunut pikkuhiljaa toimistoksi tai kodin viihdekeskukseksi kaikkine vempaimineen? Asiantuntijoiden mukaan makuuhuoneessa ei tulisi pitää edes puhelinta. Makuuhuone on ainoastaan nukkumista (ja seksiä) varten. Huoneen sisustuksen tulisi seurata tätä linjaa. Tummuus, rauhallisuus ja hiljaisuus ovat avainsanoja. Myös viileä lämpötila helpottaa nukkumista.
Makuuhuoneen tärkein huonekalu on tietysti sänky. Se on periaatteessa myös koko kodin tärkein huonekalu, sillä missä muussa huonekalussa vietetään niin paljon aikaa? Tästä syystä sängyn tulee olla tarpeeksi leveä ja tukeva. Sänkyä hankittaessa kannattaa kiinnittää erityinen huomio patjaan. Patjan elinikä on 8-10 vuotta. Tätä vanhemmilla patjoilla ei enää tee mitään, ne ovat menettäneet jo kimmoisuutensa ja selkää tukevat ominaisuutensa. Myös peitolla, sen ilmavuudella, ja tyynyillä on merkitystä uneen pääsemisessä.
Kolmantena asiana on säännöllisyys eli säännöllinen nukkumaanmenoaika ja säännöllinen heräämisaika. Asiantuntijoiden mukaan meidän tulisi herätä ja mennä petiin aina samaan aikaa vuorokaudesta, viikonloppuisinkin. Heidän mukaansa säännöllisyyteen saadaan lisää säännöllisyyttä, jos joka ilta tehdään vielä jonkin tietty rituaali. Rituaaleja voivat olla lämmin kylpy, lukeminen tai rauhallisen musiikin kuuntelu. Syöminen ei kuitenkaan lukeudu näihin. Meidän tulisi välttää syömistä liian lähellä nukkumaanmenoa. Sopiva iltapala-aika on kaksi, kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Kannattaa myös muistaa, että uni tulee aina helpommin, kun on rasittanut itseään. Liikunta on siis hyväksi myös unettomuudessa. Mutta ei kuitenkaan enää yhdeksän jälkeen illalla. Kahdeksan, yhdeksän aikoihin meidän tulisi jo hiljentää tahtia ja valmistautua ottamaan vastaan Nukku-Matin jokailtainen vierailu.
|