Pientä suomalaista huvittaa, kun suuret amerikkalaiset tekevät syndroomia eli oireyhtymiä vaikka mistä. Mutta voisivatko he kuitenkin olla oikeassa? Entäs jos jotkut melko normaalilta kuulostavat toimintatavat ovat sittenkin sellaisia juttuja, syndroomia, monien asioiden haitallisia yhteissummia.
Sana syndrooma tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa juosta yhdessä. Lääketieteessä sanaa käytetään varsinkin silloin, kun potilaalla on samanaikaisesti tietty (usein henkinen) oirekokoelma.
Ja nyt tuo syndrooma-sana on liitetty yösyöntiin. Jenkkien mukaan yösyöppö-syndroomaa (Night-Eating Syndrome eli NES) poteva henkilö on sellainen, joka tuntuu selviävän päivästä syömättä mitään, mutta lihoo tästä huolimatta. Hänen painonnousunsa on mysteeri niin hänelle itselleen kuin hänen läheisilleenkin.
Yösyöpön taudinkuvaan kuuluu: ruokahaluttomuus aamulla, iltaan (ja yöhön) painottuva syöminen sekä unettomuus. Ja mikä kavalinta, yösyöpön päivittäinen kalorimäärä kohoaa huomattavasti korkeammaksi kuin normaalisti päivän mittaan syövän henkilön. Aamiaisen väliin jättäminen ei siis ole hyvä asia. Se ei vähennä päivittäistä kalorimäärää. Päinvastoin, se aiheuttaa iltapuolelle ajoittuvaa ahmimista.
Yösyöpön unettomuus toimii hyvin samalla tapaa kuin masentuneen henkilön. Sen alku voidaan jäljittää johonkin stressaavaan tapahtumaan kuten työpaineisiin, suhteen loppumiseen tai työttömyyteen. Mutta se eroaa masentuneiden unettomuudesta siinä, että yösyöppö on ”saamattomimmillaan” aamulla ja heidän yöheräilynsä sekä valvomisensa ajavat heidät jatkuvasti jääkaapille napostelemaan jotain pientä.
Amerikkalaiset asiantuntijat suosittelevat yösyöppö-syndrooman hoitoon melatoniinia. Melatoniini on käpyrauhasen tuottama hormoni. Sitä kutsutaan myös pimeähormoniksi, koska sen eritys on suurimmillaan öisin, pimeän aikaan. Melatoniinin uskotaan rauhoittavan yöunta.
Suomalainen, ei-asiantuntija, puolestaan neuvoo maalaisjärjen käyttöön ottoa. ”Jo lapsikin sen tietää”, että yösyönti lihottaa. Kannattaa syödä päivän mittaan kunnolla (aamusta alkaen) ja lisätä liikuntaa niin, että unirytmi alkaa tasaantua. Ja jos yöheräilyä kaikesta huolimatta vielä on, niin jääkaapin ovi tulee pitää öiseen aikaan kiinni. Ei se ovi itsestään aukea ja ruuat sieltä pakolla suuhun tule.
|