Keskiviikkona 21.9.2005 vietetään kansainvälistä Alzheimer-päivää. Päivän tarkoitus on muistuttaa meitä muistin katoavaisuudesta sekä muistihäiriöiden yleisyydestä ja kehottaa kaikkia pitämään huolta muististaan.
Päivän tarkoitus on lLisäksi tiedottaa dementiaan ja muistihäiriöihin liittyvistä asioista sekä kaataa näihin liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja.
Alzheimer-tauti ei ole ainoastaan vanhusten ja huomattavasti ikääntyneiden ihmisten sairaus. Tällä hetkellä Suomessa on peräti 7000 työikäistä dementoituneisiin tauteihin sairastunutta henkilöä, suurin osa heistä sairastaa Alzheimerin tautia.
Alzheimerin tautiin voi sairastua nuorenakin, jopa nelikymppisenä. Suurin osa sairastuneista on kuitenkin yli 60-vuotiaita. Alle 60-vuotiaita tautiin sairastuneita on Suomessa tällä hetkellä noin 0,25 prosenttia, 60-65-vuotiaita on puolestaan noin yhden prosentin verran.
Omaan muistiin (ja miksi ei myös lähimmäisenkin muistiin) kannattaa kiinnittää huomiota silloin, kun unohtelusta tulee arkea häiritsevä seikka ja jokapäiväiset asiat alkavat vaikeutua sen vuoksi. Mitä aikaisemmin dementoiva sairaus havaitaan, sitä paremmin sen puhkeamista voidaan pitkittää oikealla lääkinnällä ja aivoja aktivoivalla toiminnalla.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että oikeilla elämäntapavalinnoilla dementoivien sairauksien ilmaantumista voidaan myöhästyttää noin viidellä vuodella. Näitä oikeita valintoja ovat terveet elämäntavat, monipuolinen ja terveellinen ravinto sekä liikunta. Ylipainon, tupakoinnin ja stressin välttämiset ovat avainasemassa kuten myös aivojen monipuolinen aktivoiminen. Aivoja voidaan aktivoida antamalla sille haasteita, lukemalla, tekemällä ristikoita, opettelemalla uusia asioita, tekemällä palapelejä ja olemalla sosiaalisesti aktiivinen.
Puhkeamisen lykkäämisellä on merkitystä. Yksityisen henkilön kohdalla se voi tarkoittaa sitä, että elämänkaarestaan johtuen, hän ei elinaikanaan ehkä ehdikään sairastua muistisairauteen.
|