Musiikki rauhoittaa niin sielua kuin mieltäkin.
Sitä voidaan käyttää erittäin helposti itsehoito muotona. Olemme koonneet tähän joitakin musiikkiterapeuttien neuvojen mukaisia itsehoito-ohjeita asiasta kiinnostuneille:
• Laulaminen Terapeuttien mukaan laulaminen rentouttaa ja nostaa mielialaa. Sillä ei ole väliä, osaako laulaa vai tuleeko sävel aina sujuvasti nuotin vierestä. Laulaminen, heidän mielestään, kannattaa aina kun siihen vain on mahdollisuus (ei siis kannata välittää läheisten mielipiteistä). Terapeutit korostavat suihkussa laulamisen terveellisyyttä. He väittävät, että laulamalla tehostettu aamusuihku piristää ja aktivoi mielen positiivisesti päivän raskaita koetuksia varten.
• Hyräileminen Valitettavasti (vai sanoisimmeko onneksi) aina ei ole mahdollista laulaa. Tällaisissa tapauksissa terapeutit kehottavat hyräilemään. Hyräily, heidän mukaansa, parantaa mielialan lisäksi muistia. Ja jos jokin asia tympäisee - hyräile – sen kuulemma pitäisi auttaa.
• Mantran hokeminen Useissa itämaisissa uskonnoissa hoetaan jonkinlaista mantraa. Mantrat koostuvat vokaaliäänteistä. Näiden äänteiden on todettu säätelevän aivojamme positiivisesti, syventävän hengitystämme, rauhoittavan pulssiamme ja luovan yleisen hyvän olon tunteen. Om –äänne on varmaankin maailman kuuluisin mantra, mutta jo pelkillä aaa-, eee- ja ooo –äänteillä pääsee alkuun. Kannattaa kokeilla.
• Klassisen musiikin kuuntelu Vaikka klassinen musiikki ei olisikaan lempimusiikkia, on se, tutkimusten mukaan, kuitenkin kaikkein paras mielialan nostattaja. Jotta musiikki aktivoisi molempia aivolohkojamme, tulee sen olla tarpeeksi monimutkaista. Populaarimusiikki, yksinkertaisella rytmillä, ei sitä valitettavasti ole. Tutkimuksissa jopa Mozartkin hävisi Richard Wagnerille. Tieteellisissä testeissä Wagnerin Valkyria on osoittautunut kaikkein parhaimmaksi ja tehokkaimmaksi mielialan nostattajaksi ja sävelparantajaksi.
Vaikka tämä kaikki tuntuisi hölynpölylle, ei musiikin kuuntelusta ainakaan mitään terveydellistä haittaa ole, paitsi jos repii tärykalvonsa rikki kuuntelemalla sitä liian kovaa.
|