Kaukoidästä kuuluu kummia: karaoke onkin vaarallista terveydelle.
Suomalainen, ei tieteellinen, erittäin subjektiivinen ja varsin empiirinen, omiin kokemuksiin perustuva tutkimus olisi voinut väittää karaoken olevan vaarallista ainoastaan kuulijoiden mielenterveydelle, ei muille. Mutta kaksi itämaista, eri tutkimusta todistavat laulajien terveyshaitoista.
Hongkongilaiset ja korealaiset tiedemiehet vakuuttavat, että karaoke voi vaurioittaa laulajan terveyttä. Heidän mukaansa karaokelaulajat saattavat vahingoittaa sekä ääntänsä että kuuloaan. Jatkuva altistuminen koville äänille heikentää kuuloa. Ammattimuusikoilla kuulon heikentyminen on ammattitauti, jota vastaan he usein taistelevat mm. korvatulpilla, mutta karaokelaulajat ovat harvoin huolissaan kuulonsa puolesta.
Suomessa missä valvotaan desibelirajoja, kuulon vaurioituminen ei välttämättä ole yksi yhteen Kaukoidän laulajien kanssa, mutta äänen vahingoittaminen voi tapahtua täällä perä-pohjolassakin. Karaokelaulajilla ei ole yleensä minkäänlaista musiikillista taustaa, joten heillä ei ole tietoa äänen oikeanlaisesta käytöstä, laulutekniikasta. Innostuneet laulajat saattavat laulaa myös liian kauan yhteen menoon pitämättä taukoja, jotka he joko unohtavat tai eivät edes halua pitää. Idän tutkijat suosittelevat karaokelaulajille laulutekniikan opettelua, hengähdystaukoja, jotta ääni ehtisi levätä, ja vesilasia, jotta kurkku ei pääsisi kuivamaan. Vannoutunut suomalainen karaoken harrastajahan varmasti noudattaa asiantuntijoiden suosituksia, paitsi että vaihtaa vesilasin kossupulloon.
|