Kauralla ja rukiilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Me suomalaiset olemme vannoneet täysjyvärukiin nimeen jo vuosikymmeniä, mutta vasta viime aikoina kaura ja sen terveydelliset vaikutukset ovat saaneet sille kuuluvat paikan rukiin rinnalla. Molemmat viljat ovat hyödyksi elimistöllemme.
Ruistuotteiden tiedetään suojaavan meitä syöpätauteja vastaan. Rintasyövän esiintymisen ja rukiin kulutuksen välillä on käänteinen yhteys. Pohjois-Karjalassa, jossa syödään runsaasti ruista, esiintyy vähän rintasyöpää. Vastaavasti pohjoismainen tutkimus osoitti, että rintasyöpäpotilaat, iästä riippumatta, olivat syöneet erityisen vähän täysjyväleipää. Kauran, joka vuonna 1997 sai Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirastolta terveyselintarvikeluokituksen, tiedetään alentavan kolesterolia ja siten vähentävän sydäntautiriskiä. Lisäksi kaura, kuten ruiskin, vähentää riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen vaikuttamalla elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Kauran on todettu sopivan myös keliakiaa sairastaville.
|