Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Toivomuslistalla pitkä ikä
Toivomuslistalla pitkä ikä

Jokainen meistä toivoo itselleen pitkää ikää, hyvää elämää ja rauhaisaa elämänehtoota - sitten joskus, monen kymmenen vuoden päästä. Televisiomainoksessa se saavutetaan jogurtin voimalla, mutta valitettavasti todellisuus ei ole näin yksinkertainen.

Kiitos jatkuvasti edistyvän terveydenhoidon sekä terveystietämyksen ja parempien elinolosuhteiden, satavuotiaiden määrä on noussut ja nousee koko ajan.

Satavuotiaita on nykyisin suhteellisesti enemmän kuin koskaan. Ja mikä hienointa, nämä teräskannot ovat nykyisin myös erittäin hyväkuntoisia. Vuonna 2002 noin 72 000 amerikkalaista saavutti sadan vuoden iän. Ja suurin osa heistä oli terveempiä kuin heitä parikymmentä vuotta nuoremmat, siis kasikymppiset.

Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan on olemassa joitakin asioita, jotka yhdistävät kaikkia satavuotiaita. Ensimmäinen on tietysti hyvä perimä. Siihen valitettavasti kukaan meistä ei voi vaikuttaa. Emme voi valita vanhempiamme, emmekä sukulaisiamme.

Mutta perimän lisäksi on onneksi olemassa myös iso joukko muita asioita, jotka edistävät pitkäikäisyyttä. Näihin me voimme vaikuttaa ja niiden toteutuminen riippuu täysin meistä itsestämme, eikä kenestäkään muusta.

Harvardin yliopistossa huomattiin, että tutkimuksen kohteena olleet satavuotiaat omasivat kyvyn sopeuta elämän eri tilanteisiin. He osasivat vastustaa stressiä, suhtautuivat elämään – kaikkeen siinä – huumorilla ja positiivisella asenteella. He osasivat nauraa myös itselleen ja arvostivat elämän pieniä asioita ja pieniä iloja ja iästään huolimatta, heillä oli yhä suunnaton elämisen halu.

Lisäksi nämä teräsvaarit ja -mummot olivat pitäneet itsensä omatoimisina läpi elämänsä. He olivat harrastaneet älyllisiä haasteita ja heillä oli vahva uskonnollinen tausta. He eivät tupakoineet, eivätkä juoneet alkoholia ja useat heistä soittivat jotain instrumenttia ja lisäksi heidän sosiaaliset suhteensa olivat yhä tärkeitä ja vilkkaita.

Lääketieteellisesti yksi tai oikeastaan kaksi asiaa nousi kuitenkin ylitse muiden. Kaikilla näillä satavuotiailla oli erinomaiset verenpainearvot ja lisäksi useat näin korkeaan ikään päässeet naiset olivat synnyttäneet vielä yli nelikymppisinä.

Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan meillä kaikilla on mahdollisuus pitkään ikään. 85 vuotta tai pitempään on suurin piirtein jokaisen käsien ulottuvissa. Mutta valitettavasti nykyihmiset tuhoavat mahdollisuuksiaan hyvään ja pitkään vanhuuteen oikein olan takaa. Liikaa rasvaa, sokeria, tupakkaa ja viinaa yhdistettynä liikkumattomaan elämäntyyliin, on Harvardin tutkijoiden mukaan takuu varma sekoitus elämän lyhentämiseen.

Vastapainoksi he tarjoavat täsmäohjeita vuosien lisäämiseen. Nämä ohjeet ovat hämmästyttävän yksinkertaisia, mutta tutkijat vannovat näiden toimivan.

Ensimmäiseksi he kehottavat nykyihmisiä kiinnittämään huomiota omiin asenteisiinsa, vähentämään stressiä, opettelemaan optimistisuutta ja olemaan sosiaalisia. Pahantuuliset, erakoituvat ja negatiiviset ihmiset kun tuppaavat kuolla pois kesken elämän.

Seuraavaksi tärkeimmäksi tutkijat laittavat ruokavalion ja liikunnan. Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion merkitystä meidän terveydellemme ei voi liiaksi painottaa. Meidän tulisi syödä hedelmiä, vihanneksia, marjoja, täysjyväviljaa ja kalaa sekä juoda vettä ja vihreää teetä. Vältettäviä asioita ovat mm. punainen liha, kananmunan keltuainen, pikaruoka ja sokeri. Liikunnassa kävelyä päivittäin 15 minuutista puoleen tuntiin riittää tutkijoiden mukaan jo erinomaisesti alentamaan sydäntaudin ja syövän riskejä.

Kolmantena täsmäohjeena Harvardin tutkijoilta tulee pään huolto, aivojen kunnossapito, sillä kukapa meistä haluaisi sellaista vanhuutta, jossa yläpää olisi laho. Aivot, kuten myös kroppakin, voidaan pitää kunnossa mahdollisimman pitkään huoltamalla sitä päivittäin. Aivohuoltoon kuuluvat älylliset haasteet, kuten esimerkiksi ristisanatehtävät, palapelit, bridgen peluu, vieraan kielen opettelu, minkä tahansa uuden asian opettelu, tanssiaskeleiden opettelu, musiikki-instrumentilla soittaminen, kirjoittaminen, matkustaminen, sosiaalisten suhteiden ylläpito, urheilu ja taiteiden harrastaminen.

Kannattaa muistaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Loppuelämäsi ensimmäinen päivä voi olla tänään. Ja kiitos tämän ensimmäisen päivän, loppuelämästäsi voi muodostua todella pitkä.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy