Me olemme tottuneet siihen, että suomalainen ruoka on erittäin puhdasta ja turvallista. Tämä kyllä pitää paikkansa, mutta valitettavasti on olemassa joitakin ruoka-aineita, jotka väärin ja huolimattomasti käsiteltyinä aiheuttavat takuuvarmasti ruokamyrkytyksen - varsinkin näin kesällä, koska helteisellä ilmalla ruoka pilaantuu helpommin.
Useimmiten ruokamyrkytys on täysin harmiton, vaikkakin kurja, yhden päivän ripuli, pahoinvointi ja huono-olo.
Mutta huonolla onnella ruokamyrkytys voi kestää kauemminkin ja aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Iäkkäille ihmisille ja pienille lapsille ruokamyrkytys voi olla jopa kohtalokaskin.
Ruokamyrkytyksen kymmenen kärjessä
Men’s Health-niminen amerikkalainen miesten terveyslehti listasi jokin aika sitten kymmenen ”likaisinta” ruokaa - siis kymmenen ruoka-ainetta, jotka kaikki ovat erittäin alttiita pöpöille. Vaikka tämä lista on tehty jenkkiperspektiivistä, pätee se täällä pohjolassakin, koska ruokakulttuurimme muistuttavat paljolti toisiaan.
Pöpöisyyslistan kärki meni kokonaisuudessaan lihatuotteille. Kana, jauheliha ja kalkkunasta tehty jauheliha pitävät hallussaan kolmea ensimmäistä sijaa. Me suomalaiset voisimme liittää tähän kärkikolmikkoon, jaetulle ensimmäiselle sijalle, myös kalan. Puhtaus ja huolellinen kuumennus - täysin kypsäksi - pitävät lihojen ja kalojen pöpöt täysin kurissa.
Oikean säilytyksen lisäksi kypsentämisen tärkeyttä ei voi koskaan aliarvioida. Kuumennus tappaa myös neljännellä sijalla olevien ostereiden pöpöt ja viidennellä sijalla olevien kanamunien bakteerit.
Kuudennella sijalla puhtaus nousee ehdottomaksi ykköseksi. Täältä löytyy Cantaloupe-meloni. Cantaloupe kuten muutkin melonit pitää pestä huolellisesti ennen syömistä. Vaikka melonien kuorta ei syödä koskaan, leikatessa niissä olevat bakteerit saattavat kulkeutua hedelmälihaan.
Tämä sama koskee myös banaania ja seitsemännellä sijalla olevia persikoita. Persikoiden, kuten monen muunkin ulkomaisen hedelmän pinta on hyvin usein ”kuorrutettu” torjunta-aineilla.
Perusteellinen pesu on myös a ja o kahdeksannella sijalla olevien salaattien kohdalla. Asiantuntijoiden mukaan salaatinlehdet tulee pestä erittäin huolellisesti ennen salaatin valmistusta.
Yhdeksänneltä sijalta löytyvät leikkeleet, makkarat ja tuorejuustot. Näissä parasta ennen - ja käytettävä ennen –päivämäärät ovat erittäin tärkeitä ja niitä kannattaa noudattaa.
Men’s Helath-lehden listan viimeisenä eli kymmenentenä on – hämmästyttävää kylläkin - purjo vaikean puhdistettavuutensa vuoksi. Vaikka purjon ulkopuoli on erittäin helposti pestävä, niin sisus ei. Purjon renkaat keräävät kasvaessaan likaa ja niissä on suuri vesipitoisuus, siis mitä ihanteellisin alusta kaikille bakteereille.
Ruoanlaiton kymmenen kultaista sääntöä
Elintarvikeviraston ohjeet turvalliselle ruoanlaitolle sisältävät kymmenen kultaista sääntöä.
1. Valitse kaupassa aina laadukkaita tuotteita.
2. Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kotiin.
3. Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2-5 C asteessa).
4. Käytä elintarvikkeet tuoreina.
5. Aloita ruoanvalmistus aina käsien-pesusta.
6. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina ja turvallisina.
7. Vältä bakteereiden levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin tai muihin sellaisina syötäviin, kuten raa'asta lihasta salaattiin.
8. Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi.
9. Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti.
10. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.