Okei, omena päivässä on pitänyt lääkärin loitolla jo kauan aikaa, mutta vasta nyt omppu on nostettu sille kuuluvalle paikalle: ylemmäksi muita, kuningashedelmäksi hedelmien joukkoon.
Joskus vanhan kansan hokemissa on vinha perä, joskus ne ovat täyttä puutaheinää, mutta omenan suhteen he näyttävät olleen oikeassa. Se on nyt todistettu tieteellisestikin.
Amerikassa, Cornellin yliopistossa hiljattain tehdyssä tutkimuksessa omenasta löydettiin erittäin voimakkaita antioksidantteja. Antioksidantit suojaavat soluja vapailta radikaaleilta ja niiden aiheuttamalta härskiintymiseltä. Omenassa näitä antioksidantteja on, yliopiston tutkijoiden mukaan, annosmäärään verrattuna enemmän kuin muissa hedelmissä tai vihanneksissa.
Cornellissa suoritetussa kokeessa rottien aivosoluille annettiin joko omenissa olevaa antioksidanttia tai C-vitamiinia, joka myöskin on erittäin voimakas antioksidantti tai ei mitään. Tämän jälkeen aivosolut asetettiin alttiiksi Alzheimerin taudin kaltaisille muutoksille. Muutosten vaikutuksia tutkittaessa huomattiin, että omenien antioksidanttilla ”kyllästetyt” aivot vaurioituivat huomattavasti vähemmän kuin C-vitamiinia saaneet tai ilman antioksidantteja olleet aivot.
Tutkijoiden mukaan rottakokeen tulokset vain vahvistavat olettamusta, jonka mukaan aivoja rappeuttavia sairauksia, kuten esimerkiksi Alzheimerin tautia, voidaan ehkäistä syömällä paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia – varsinkin tuoreita omenoita.
Mutta valitettavasti ompuissa on eroja. Punaiset omenat sisältävät huomattavasti enemmän antioksidantteja kuin keltaiset tai vihreät. Mutta tätä eroakin huonompi asia on se paikka missä iso osa omenissa olevaa antioksidanttia sijaitsee. Eli omenan kuoret ja varsinkin ulkomaisten omenien kuoret, jotka ovat täynnä tuholaismyrkkyä.
Cornellin yliopiston tutkijoiden mukaan ihmisten kannattaisi syödä myös huomattavasti enemmän sipuleita, mustikoita ja puolukoita. Myös niissä on tätä samaa omenissa olevaa antioksidanttia.
|