Kuinka moni meistä onkaan joskus peiliin katsoessaan tokaissut, että kunpa voisi vain nukkua ja laihtua.
Nyt tälle tokaisulle on sitten löytynyt tieteellinenkin argumentti: jos haluaa laihtua, täytyy nukkua tarpeeksi.
Las Vegasissa 18.11.2004 pidetyssä The North American Association for the Study of Obesity -yhdistyksen konferenssissa yhdeksi pääaiheeksi nousi uni ja sen vaikutukset painon hallintaan. Konferenssissa paljastettiin Columbian yliopiston johtaman laajan lihavuustutkimuksen tulokset. Näiden tulosten mukaan uni ja varsinkin sen puute vaikuttavat ratkaisevasti meidän painoomme.
Tohtori Steven Heymsfieldin ja James Gangwischin luotsaama amerikkalainen tutkijaryhmä kävi Columbian yliopiston nimissä läpi 18 000 henkilön unirytmi- ja painonvaihtelutiedostot pitkäaikaisesta The National Health and Nutrition Examination tutkimuksesta 1980-luvulta.
Tutkimuksen tuloksia analysoidessaan Heymsfield ja Gangwisch huomasivat unen ja painon korrelaatiosuhteen. Niillä kokeeseen osallistuneilla henkilöillä, jotka olivat nukkuneet jatkuvasti vähemmän kuin neljä tuntia yössä, oli 73 prosentin todennäköisyys olla ylipainoisia. Viiden tunnin yöunella todennäköisyys pieneni 50 prosenttiin ja kuusi tuntia yössä nukkuneilla ylipainon todennäköisyys oli 23 prosenttia.
Heymsfieldin mukaan jo seitsemän tunnin yöuni auttaa, mutta kahdeksan tuntia olisi suositeltavampaa, sillä vaikka ihminen nukkuessaan kuluttaakin erittäin vähän kaloreita, niin hyvin levänneenä hän ei saa samanlaisia ahmimiskohtauksia kuin väsyneenä. Väsymys laskee veren ruokahalua säätelevää proteiinitasoa, ja kohottaa sellaista ruumiissamme olevaa ainetta (engl. grehlin), joka aktivoi ruuan haluamista.
Eli kuten vanha lasten laulukin sen sanoi: uni paras lääke on. Nykytutkimusten valossa tämä näyttää pätevän niin flunssaa, tuhkarokkoon, diabetekseen kuin ylipainoonkin.
|