Vanha jenkkisanonta an apple a day keeps the doctor away - omena päivässä pitää lääkärin loitolla - ei pidäkään paikkaansa, jos se omena onkin omassa ruumiinrakenteessa, vyötäröllä.
Tutkijoiden mukaan pömppömaha eli omenanmuotoinen vartalo on paljon huonompi asia kuin leveät takapuolet ja reidet eli päärynänmuotoinen vartalo. Koolla siis on väliä – ainakin jos se koskee vartalon keskiosaa.
Tiedemiesten mukaan läskit keskikeholla ovat siis huomattavasti huonompi asia kuin alavartalon lihavuus. Tämä oli viesti Amerikassa tässä kuussa pidetyssä Amerikan sydänyhdistyksen, American Heart Associationin kokouksessa.
Päätelmä perustuu mm. ranskalaisen lääkärin Xavier Jouvenin johtaman tutkimusryhmän, INSERMin tuloksiin.
Jouven ja hänen kollegansa tutkivat yli 7000 keski-ikäisen ranskalaisen poliisin tiedot. Nämä poliisit olivat kaikki kuolleet sydänkohtaukseen tai muuhun äkilliseen sydänsairauteen vuosien 1967 – 1984 välillä. Tutkijaryhmä laski kuolleiden poliisien painoindeksit sekä tarkisti tiedoista heidän vyötärökoot.
Tutkijat huomasivat, että poliisit, joilla oli ollut keskivartalolihavuutta, olivat kuolleet muita huomattavasti useammin äkillisesti. Riski äkkikuolemiin oli kohonnut vyötärökoon suurentumisen mukaan. Henkilöillä, joilla oli ollut korkea painoindeksi, mutta ei keskivartalolihavuutta, ei ollut ollut normaalia isompaa äkkikuolemariskiä.
Samanlaiseen päätelmään päätyi myös minnesotalainen tohtori Khawaja Ammar omissa tutkimuksissaan. Hänen ryhmänsä tutkimus keskittyi noin 2000:een yli 45-vuotiaaseen henkilöön. Ryhmä huomasi, että viiden vuoden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta niillä koehenkilöillä, joilla oli ollut omenanmuotoinen vartalo, oli ollut muita huomattavasti enemmän sydäntautikuolemia.
Koolla siis on väliä, varsinkin jos se koskee vyötäröä. Tutkijat ovat laskeneet vyötärökoon riskirajaksi miehillä 40 tuumaa ja naisilla 30 tuumaa. Moni heistä kehottaakin käyttämään mittanauhaa, sillä sitä parempaa ennustajaa sydäntaudeille ei ole.
|