Harva meistä haluaa tuoksua valkosipulille, se kun ei ole lainkaan seksikästä. Mutta tuolla pienellä mukavanmuotoisella kynsilaukalla on kuitenkin monia erittäin terveellisiä vaikutuksia, vaikka haju ei olekaan yksi niistä.
Tyrmäävästä tuoksustaan huolimatta tämän sipulikasvin terveydelliset vaikutukset ovat huimat ja tieteellisesti todistetut.
Valkosipulin tiedetään ja uskotaan alentavan verenpainetta ja kolesterolia, estävän syövän muodostumista, lievittävän nenän tukkoisuutta ja vahvistavan luonnon antibiooteillaan meidän vastustuskykyämme flunssaa vastaan.
Tasapuolisuuden nimissä on kuitenkin mainittava, että valkosipulilla on tietysti hajun lisäksi muitakin haittoja. On olemassa ihmisiä, jotka eivät voi syödä valkosipulia. Se aiheuttaa heille ilmavaivoja ja vatsanväänteitä, toisilla se saattaa laukaista migreenin ja paljaalle iholle joutuessaan valkosipuli voi aiheuttaa kosketusihottumaa.
Mutta näistäkin negatiivisista jutuista huolimatta valkosipuli on kuitenkin ihme aine. Erään tutkimuksen mukaan miesten riski sairastua eturauhassyöpään laski puoleen niillä, jotka söivät yhden valkosipulinkynnen päivässä. Eturauhassyövän lisäksi valkosipulin uskotaan estävän myös vatsa-, peräsuoli- ja rintasyöpään. Amerikan National Cancer Institute huomauttaa kuitenkin, että valkosipuli ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn kudokseen, vaan että sillä on mitä luultavimmin positiivinen vaikutus useita eri syöpätyyppejä vastaan. Valkosipuli ei paranna syöpää, mutta se pienentää riskiä sairastua siihen.
Valkosipulin flunssaa lieventävä ominaisuus perustuu sen orgaanisiin rikkiyhdistelmiin. Tieteellisissä kokeissa on pystytty osoittamaan, että valkosipuli sisältää ainetta, joka tuhoaa niin viruksia, bakteereita kuin muitakin mikrobeja.
Tiedemiehet suosittelevat vain neljää tai viittä valkosipulin kynttä viikossa. Mutta onneksi niitä ei välttämättä tarvitse nauttia raakana. Oikealla tavalla kypsennettynä valkosipulin entsyymit säilyvät ruuanlaitossa. Jos kuorimisen jälkeen antaa kynsien levätä viisitoista minuuttia, kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät kuumennuksestakin huolimatta.
|