Australialaiset tutkijat väittävät, että meidän luoteemme näkyy erittäin hyvin meidän kännykkäkäyttäytymisessämme.
Heidän mukaansa ne henkilöt, jotka ovat kasvaneet yhteen kännyköidensä kanssa ja joutuvat jatkuvasti ”vaikeuksiin” niiden käytössä ovat yleensä nuoria ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, joilla on kaiken lisäksi vielä huono itsetunto.
Kännykkävaikeuksiksi tutkijat nimesivät liian suuret laskut, liialliseen kännykän käyttöön liittyvät kivut niin käsissä kuin kaulassakin sekä vaikeudet sulkea puhelin esimerkiksi konsertissa tai elokuvateatterissa. Tämän lisäksi tutkijat ottivat myös huomioon sukulaisten ja ystävien mielipiteet tutkittavien henkilöiden puhelinkäyttäytymisestä.
Melbournelaisen tohtori James Phillipsin ja hänen tutkijaryhmänsä mukaan tutkimuksessa paljastui, että eriluonteiset henkilöt käyttävät kännykkää eri tavoin ja eri tarkoituksiin. Ne, joilla on huono itsetunto pyrkivät, heidän mukaansa, kohottamaan puhelimella matalalla olevaa kuvaa itsestään käyttämällä sitä jonkin asteisena Leelian lepotuolina. He soittelevat ystävilleen alla päin piristystä kaivaten. Ulospäin suuntautuneet henkilöt puolestaan käyttävät kännyköitään yhteyden pitoon laajan ystäväpiirinsä kanssa. Heille puhelin on väline, jolla ystävä tuodaan vierelle, jotta tälle voidaan pölistä kaikki mahdollinen maan ja taivaan väliltä, milloin vain ja missä vain, välittämättä lainkaan siitä mitä muut ympärillä olevat tästä ajattelevat.
Mutta onneksi näilläkin ongelmakäyttäjillä on toivoa. Tohtori James Phillipsin mukaan vääränlainen kännykkäkäytös on kuin mikä tahansa muukin ongelmakäytös. Siitä voi ”parantua”.
|