Ennen tulevan kesän takuuvarmaa hääbuumia on mielekästä miettiä ja pohtia hyvän avioliiton – ja muutenkin miehen ja naisen välisen liiton – lainalaisuuksia. Varsinkin sellaisten henkilöiden, jotka ovat ottamassa tuota kohtalokasta askelta.
Mistä syntyy hyvä avioliitto? Mikä on sen tärkein ainesosa, tekijä, joka saa sen toimimaan? Ja voiko avioliitto edes ylipäätänsä olla hyvä?
Vaikka avioliittoa kuvataankin elokuvissa ja televisiossa, kuten myös kirjallisuudessa, hyvin usein jonkin asteiseksi kidutuslaitokseksi, niin tiedemiesten mukaan naimisissa oleminen voi olla palkitsevaa - paljonkin palkitsevampaa kuin yksin oleminen. Heidän mielestään on olemassa myös hyviä avioliittoja (ja myös ei-hyviä, kuten jokainen avioeron kokenut tähän lisäisi).
Tiedemiehet ovat huomanneet, että onnellisessa avioliitossa elävillä on kaikilla jotain yhteistä. Se ei ole samanlainen ajatusmaailma, vaikka hyvin usein yleisesti niin oletetaan, eikä sama uskonto tai poliittinen vakaumus, vaan se on samanlaiset luonteet. Samanlaisella ajatusmaailmalla varustetut henkilöt kyllä kiehtovat meitä, mutta Iowan yliopistossa suoritetussa tieteellisessä testissä kävi ilmi, että ne avioparit, joiden luonteet olivat samanlaiset, olivat kaikkein onnellisimpia. Tutkijoiden mukaan jokapäiväisten askareiden suorittaminen aiheuttaa aviopuolisoiden välillä enemmän konflikteja kuin ajatusmaailmoja syleilevien teoreettisten asioiden pohtiminen.
Tutkijat huomasivat, että persoonallisuuden piirteet, kuten esimerkiksi ujous, sotkuisuus, puheliaisuus, järjestelmällisyys ja nipottaminen eivät todellakaan täydentäneet niitä puolisoita, joilla nämä luonteenpiirteet olivat päinvastaisia.
Iowan yliopistossa suoritettuun kokeeseen osallistui 291 avioparia, jotka olivat olleet naimisissa keskimäärin viisi kuukautta ja seurustelleet ennen avioliittoaan keskimäärin kolme ja puoli vuotta.
|