Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Jos puhtaus on puoli ruokaa, niin käsienpesu on puoli terveyttä
Jos puhtaus on puoli ruokaa, niin käsienpesu on puoli terveyttä

Talvi on tullut. Nenä vuotaa ja tirskuttaa, silmät verestävät, naama punoittaa ja aivot ovat täynnä räkää. Talven ihmemaa on tuonut tullessaan jokavuotisen vieraansa: flunssa-aallon. Nenäliinoja kuluu pinoittain ja mummon neulomat villasukatkin ovat enemmän kuin tarpeen.

Talven puhtaan ja valkoisen kauneuden keskellä on kurjaa olla vilustunut, mutta valitettavasti juuri tämä kylmä vuodenaika on kaikkein pahinta ja pöpöisintä vilustumiskautta.

Onneksi kuitenkin on olemassa yksi erittäin helppo ja yksinkertainen tapa taltuttaa näitä ympärillämme jyllääviä flunssabasilleja – käsienpesu.

Vanha sanonta kertoo puhtauden olevan puoli ruokaa. Jos se pitää paikkansa, niin käsienpesu on puoli terveyttä. Tämä yksinkertainen ja halpa tapa pitää melkein takuuvarmasti kaikki flunssat loitolla.

Kenenkään ei tarvitse tulla pöpökammoiseksi, mutta päivän mittaan me joudumme kosketuksiin lukuisten eri taudinsiementen kanssa. Niitä löytyy mm. julkisista käymälöistä, työpaikkojen vessoista, oven kahvoista, pöytäpinnoista, kädenpuristuksista, eläimistä ja jopa ruuastakin. Me emme voi elää elämäämme ilman, että kohtaisimme niitä missään. Niitä on kaikkialla ja varsinkin flunssat ja influenssa-aallot kulkevat ”kädestä käteen”.

Käsienpesu on siis se helpoin tapa katkaista flunssan kulku. Se ei vaadi mitään erityisiä välineitä tai aineita, lämmin vesi ja tavallinen saippua riittävät. Asiantuntijaneuvojen mukaan kädet tulisi pestä seuraavasti: Kastele kätesi lämpimän ja juoksevan veden alla. Saippuoi ne. Hankaa saippuoituja käsiäsi yhteen joka puolelta ainakin 10 –15 sekunnin ajan. Älä unohda kynnenaluksia, äläkä ranteita tai sormivälejä. Huuhdo saippua pois juoksevalla vedellä. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen. Julkisissa vessatiloissa jätä vesi juoksemaan huuhtomisen jälkeen, käännä hana kiinni paperipyyhkeellä suojatulla, kuivalla kädellä.

Asiantuntijat neuvovat myös, että kädet tulisi pestä aina vessassa käynnin jälkeen, ennen ruokailua, ennen ja jälkeen ruuanlaiton, jätteiden ja roskien käsittelyn jälkeen, nenän niistämisen jälkeen, yskimisen ja aivastelun jälkeen, ennen ja jälkeen haavan hoidon, ennen kontaktia sairaaseen henkilöön ja myös sen jälkeen sekä ennen ja jälkeen piilolasien laittamisen tai niiden pois ottamisen. Ei myöskään kannata unohtaa, että kädet on pestävä aina vaipanvaihdon yhteydessä sekä myös silloin kun olemme käsitelleet lemmikkieläimiä.

Hyvä hygienia ei ole aikaa vievää eikä kallista, mutta se on parhaimpia keinoista pysyä terveenä. Ja jos hyvään käsihygieniaan liittää vielä positiivisen ja optimistisen elämänasenteen, niin vilustumistaudeilla on todella kova työ saada vastustuskyky alas.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy