Dieettivillitykset, aivan samoin kuin muoti, vaihtuvat aika ajoin. Eikä tämä vaihtelu johdu pelkästään tieteen kehityksestä, vaan myös ihmisten kyllästymisestä käytössä oleviin laihdutuskuureihin.
Tähän asti maailman dieettigurut ovat vannoneet mm. Atkinsin ja South Bech-kuurien nimeen. Ja kuurien seuraajat ovat olleet mitä intohimoisimpia hiilihydraattien karttajia. Mutta kaikille nämä vähä-hiilihydraattiset laihdutuskuurit eivät ole sopineet, eivät ainakaan leipää ja pullaa syöville suomalaisille.
Mutta nyt maailman laihdutuskuurien rintamalla puhaltavat uudet tuulet. Uusinta uutta on siirtyä hieman muunneltuun vähä-hiilihydraattiseen dieettiin, Glycemic index-dieettiin. Glycemic indexissä kiinnitetään huomiota eri ruokien (yllätys, yllätys hiilihydraattien) glykeemiseen arvoon (indeksiin) sekä glykeemiseen kuormaan. Glykeeminen indeksi kertoo, miten nopeasti hiilihydraatit imeytyvät vereen. Glykeeminen kuorma puolestaan paljastaa, missä määrin ruoka vaikuttaa verensokeriin.
Näistä kahdesta arvosta glykeeminen kuorma on käytännöllisempi, koska indeksiluku ei yksin kerro tarpeeksi erilaisten hiilihydraattien vaikutuksesta insuliinin eritykseen. Glykeeminen kuorma saadaan indeksistä siten, että indeksiluku kerrotaan tuotteen hiilihydraattimäärällä, joka puolestaan on jaettu syötävän tuotteen grammamäärällä [glykeeminen indeksi*(hiilihydraatti grammoina/ruoka-aine grammoina)].
Ja mitä alhaisempi glykeeminen kuorma, sitä vakaampi verensokeri ja sitä vähemmän lihomista. Tutkijoiden mukaan korkeat verensokeriarvot vaikuttavat meidän insuliinituotantoon kohottavasti. Ja tämä puolestaan johtaa lihomiseen, sillä silloin meidän ruumiimme pyrkii varastoimaan ylimääräisen hiilihydraatin läskiksi.
Ne ruoka-aineet, joiden glykeeminen kuorma, GK, on 0-10, ovat vapaasti syötäviä, GK 11-19 nostaa jo verensokeria, mutta samalla aterialla nautittu proteiini tasapainottaa sitä jonkin verran. Kun taas yli GK 20: n meneviä ruokia tulisi syödä erittäin harvoin ja todella harkiten.
Ei pidä kuitenkaan luulla, että nyt tämä uusin dieetti olisi se kaikkein helpoin nakki hoikkuuteen. Ei, sillä sitä se ei suinkaan ole. Myös tämä ruokavalio vaatii yhtä paljon jokaisen suupalan seuraamista ja laskemista kuin muutkin, sitä edeltäneet dieetit.
Diabeetikon korvissa tämä uusin villitys kuulostaa varmasti erittäin tutulle. Eikä syyttä, sillä he ovat seuranneet tällaista glykeemiseen indeksiin ja kuormaan perustuvaa ruokavaliota jo vuosikausia.
|