Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Miehet näkevät punaista, naiset punaisen eri sävyjä
Miehet näkevät punaista, naiset punaisen eri sävyjä

Oletko koskaan miettinyt näemmekö me värit ihan samanlaisina? Näkeekö rakkaasi auringonlaskun kullankultaisen sävyn juuri sellaisena kuin sinä tai onko lapsesi sinisen pallon sini hänen mielessään juuri saman sävyinen kuin sinun mielessäsi?

Värit ja kysymys näemmekö me ne täysin samanlaisina on varmasti yksi niistä monista pohdinnoista, joihin me emme ehkä koskaan tule saamaan täysin absoluuttista totuutta.

Mutta sen verran on kuitenkin pystytty raottamaan tämän mysteerin ovea, että uusimpien tutkimustulosten mukaan siinä millaisina me värit näemme on sukupuolten välisiä eroja.

Arizona State Universityssä työskentelevän professorin Brian Verrellin mukaan naiset pystyvät havaitsemaan miehiä laajemmin värien eri sävyjä. Ja tämä koskee erityisesti punaista ja sen eri vivahteita.

Professori Verrellin johtama tutkimusryhmä analysoi 236:n afrikkalaisen, eurooppalaisen ja aasialaisen henkilön DNA:ta. Heidän kiinnostuksensa kohteena oli erityisesti OPN1LW- niminen geeni. Tiedemiehet huomasivat tutkimuksensa edetessä, että noin 40%:lla naisista tämä geeni oli sellaisessa muodossa, että heidän oli mahdollista erottaa väreissä eri sävyjä ja niiden eri vivahteita muita enemmän.

Tutkijoiden mukaan tämä naisilla oleva kyky nähdä miehiä "enemmän värejä", johtuu evoluutiosta. Muinoin miehillä ja naisilla oli täysin erilaiset tehtävät. Miehet metsästivät ja kalastivat, mutta naisten tehtävänä oli kerätä marjoja, hedelmiä, vihanneksia, hyönteisiä ja muutakin ruuaksi kelpaavaa. Ja tässä värien ja niiden eri sävyjen erotuskyky oli tarpeen, sillä ruuaksi kelpaavien asioiden tunnistus tapahtui pääsääntöisesti värien avulla.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy