Suurin osa aikuisväestöstä on joskus kokenut unettoman yön tuskan ja väsymyksen, kun uni ei tule vaikka kuinka lampaita laskisi. Se on ärsyttävää, mutta erittäin yleistä.
Unettomuus on ylikansallinen ja sukupuoleton ilmiö, joka kiusaa niin miehiä kuin naisia kaikkialla maailmassa. Se on yleisin uneen liittyvä sairausoire ja se ilmenee nukahtamisvaikeuksina, yöheräilyinä ja liian varhaisina aamuheräämisinä.
Ikääntyminen aiheuttaa unettomuutta. Vauvoina uni maistui meille kaikille ja me vietimme suurimman osan ajastamme Nukku-Matin kanssa höyhensaarella. Mutta mitä vanhemmiksi me tulimme, sitä vähemmän me tarvitsimme unta, ja sitä vähemmän me saimme nukutuksi, vaikka olisimmekin tarvinneet unen suomaa lepoa.
Vaikka unen tarve on yksilöllistä, niin liian lyhyistä yöunista seuraa auttamatta vaikeuksia. Jatkuvan unettomuuden tiedetään lisäävän tapaturma- ja onnettomuusriskiä, vastustuskyvyn heikkenemistä, ärtyneisyyttä, muistihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia sekä oppimishäiriöitä. Unettomuuden uskotaan myös lisäävän alttiutta mielenterveyshäiriöille.
Valitettavan moni unettomuudesta kärsivä joutuu pakosta käyttämään unilääkkeitä, mutta on olemassa myös muitakin keinoja päästä höyhensaarelle. Yksi yleisimpiä neuvoja on, että sänkyä tulisi käyttää vain ja ainoastaan nukkumiseen ja seksiin. Se ei ole työhuoneen jatke minne kannetaan rästiin jääneet työt tai kotiteatterin pehmustettu löhöpenkki, joka on sijoitettu ideaalisesti kaiuttimiin nähden. Se on peti, jolla on vain nuo ensin mainitut, kaksi selkeää tehtävää.
Muita hyviä neuvoja ovat nukkumaan meneminen vasta aivan uneliaana, päiväunien välttäminen, joka aamu - viikonloppuisinkin - samaan aikaan ylösnouseminen, rauhallisen hetken viettäminen ja kofeiinipitoisten juomien sekä tupakan välttäminen ennen nukkumaan menoa.
Myös makuuhuoneen "virittäminen" nukkumista varten sopivaksi auttaa. Tämä merkitsee lämpötilan säätämistä, valaistuksen himmentämistä, melusaasteen estämistä ja hyvän vuoteen sekä vuodevaatteiden hankkimista.
Mutta jos mitkään yllä olevista neuvosta eivät tunnu auttavan, niin ehkäpä helpotus löytyy kanadalaisten tutkijoiden oivalluksesta. Heidän mukaansa unettomuuden määräävin tekijä on meidän tapamme käsitellä stressiä ja paineita. Tutkiessaan 27:n hyväunisen ja 40:n unettomuudesta kärsivän, elämän eri osa-alueita, he huomasivat molempien ryhmien kärsivän yhtä lailla stressistä. Ryhmien välinen ero löytyi ainoastaan stressinsietokyvyssä sekä heidän tavassaan käsitellä stressiä. Tutkijat huomasivat, että huonouniset kokivat elämänsä negatiivisempana ja stressaavampana kuin ne, jotka nukkuivat kunnon yöunet. Ne, jotka kärsivät unettomuudesta kokivat myös riidat puolisoidensa kanssa yhtä stressaavina kuin työpaikan paineet. Huonounisten tapa käsitellä ongelmia oli keskittyminen kontrolloimaan paineiden emotionaalisia vaikutuksia. Hyväunisten tapa oli ratkaista stressaava ongelma mahdollisimman pian.
Eli jos kärsit unettomuudesta, niin opi kontrolloimaan temperamenttiasi, suhtaudu ongelmiisi rennommin ja ratkaise paineita aiheuttavat asiat mahdollisimman pian.
|