Flunssan paranemista ei voi nopeuttaa. Siihen ei ole lääkettä. Se paranee itsestään ajan myötä viikon tai kahden kuluessa. Mutta flunssan oireita - nuhaa ja tukkoista nenää - voi lievittää itsehoidolla ja itselääkinnällä.
Flunssan ensioireiden myötä ei siis kannata rynnätä lääkäriin. Terveydenalan ammattilaisetkaan eivät pysty muuttamaan alkavan pöpötaudin kulkua. Se vain on sairastettava läpi. Mutta on olemassa joitakin keinoja olon helpottamiseksi:
Lepo: Lepo on parasta flunssalääkettä. Sen avulla kerätään voimia paranemiseen ja vältetään myös mahdolliset jälkitaudit. Usein juuri jälkitaudit ovat vaarallisempia kuin itse flunssa.
Yöllä nenän tukkoisuus ja nuhaisuus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus ja silloin lepo ei todellakaan tunnu levolta. Hieman pystyasennossa nukkuminen helpottaa kummasti oloa.
Neste: Flunssaisen aikuisen tulisi nauttia päivässä noin kaksi litraa vettä. Vesi notkistaa limaa ja notkea lima poistuu helpommin.
Höyryhengitys: Tukkoiset hengitystiehyet avautuvat kaikkein parhaiten höyryhengittämällä. Kymmenen minuutin höyryhengityssessio aamuin ja illoin suihkussa helpottaa oireiden hallintaa kummasti.
Lääkkeet: Kuumeileva tarvitsee tietysti kuumetta alentavaa ja päänsärkyä poistavaa lääkettä ja yskivä yskän ärsytystä hillitsevää yskänlääkettä. Nykyisten hoitosuositusten mukaan limaa irrottavia lääkkeitä tulisi käyttää vain kroonisten keuhko- ja hengityselinsairauksien pahenemisvaiheessa.
Pukeutuminen: Flunssaisen kannattaa pukeutua lämpimästi. Elimistö pystyy taistelemaan paremmin pöpöjä vastaan, kun sillä ei kulu liikaa energiaa lämpimänä pysymiseen.
Nenän rasvaus: Vaseliinia nenään. Niistämisestä rohtunut nenä punoittaa vielä pitkään taudinkin jälkeen, jos sitä ei ole hoidettu rasvaamalla.
Hygienia: Muista käsienpesu.
Milloin lääkäriin: Lääkäriin kannattaa mennä silloin, jos flunssaa on jatkunut yli kaksi viikkoa, jos on kovaa kipua poskien tai otsan alueella, jos kuume ei ole laskenut 3-4 vuorokauden kuluttua tai jos on flunssaoireet ovat normaalia vaikeampia.
|