Isyysrahaa koskeva laki muuttui vuoden alussa. Isille varattua noin 9 viikon vapaata voi pitää aiempaa joustavammin.
Ensimmäisiä uuden lain mukaisia vapaita pidetään nyt.
Isyysrahaa koskeva laki muuttui vuodenvaihteessa. Nykyinen isyysrahalaki koskee perheitä, joissa erityisäitiysraha, äitiysraha tai adoptioperheissä vanhempainraha alkoi tänä vuonna.
Lain tavoitteena oli lisätä isyysvapaiden käyttöä tekemällä vapaasta aiempaa joustavampi. Vielä on kuitenkin varhaista sanoa, onko muutos lisännyt isyysvapaiden määrää.
Isyysvapaita, joilla isät voivat olla äidin ollessa kotona, pidettiin jo viime keväänä. Nyt pidetään ensimmäisiä isyysvapaita, jotka korvaavat vanhan lain mukaisen isäkuukauden. Isäkuukausi poistuu käytöstä ensi syksyyn mennessä.
Isäkuukausi on vielä käytössä niissä perheissä, joissa lapsi on syntynyt ennen helmikuuta ja joissa äiti on jäänyt vapaalle viime vuoden puolella.
Isyysvapaan ajankohdassa enemmän vaihtoehtoja
Uuden lain ansiosta isät saavat isyysrahaa aiempaa joustavammin eivätkä isyysrahapäivät enää vähennä vanhempainrahapäiviä kuten isäkuukaudessa. Aikaisemmin 1–18 arkipäivää piti pitää ennen vanhempainrahakauden päättymistä, mutta nyt koko vapaan voi halutessaan pitää kerralla vanhempainrahakauden jälkeen. Isyysrahaa maksetaan isälle kaikkiaan 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa.
Isyysvapaan voi pitää myös aiempaa myöhemmin, eli ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta tai adoptiosta on kulunut 2 vuotta. Joustoa lisää sekin, että lapsi saa uuden lain mukaan olla päivähoidossa ennen isyysvapaata. Aikaisemmin isäkuukauden siirtäminen edellytti, että lapsi oli tätä ennen kotihoidossa. Myös isyysrahan hakuaika on aiempaa pidempi. Enää isä ei myöskään menetä vapaita, vaikka perheeseen syntyy tai adoptoidaan uusi lapsi.
Lähde: Kela
|