Onko netin valokuvagallerioista hyötyä lapselleni? Mitä teen, jos lasta kiusataan sosiaalisessa mediassa?
Ehkäisevä päihdetyö on julkaissut vanhempien tueksi Sosiaalisen median huoneentaulun. Taulu kertoo keskustelun pohjaksi niin sosiaalisuuteen, kiusaamiseen, tietoturvaan kuin oppimiseen liittyvät perusasiat sosiaalisesta mediasta.
Jopa 22 prosenttia 16-vuotiaista viettää 14-16 tuntia viikossa sosiaalisen median parissa. Sosiaaliseen mediaan tutustuminen on tänä päivänä tärkeä osa vanhemmuutta. Tämä on yksi niistä aiheista päihteiden ja liikenneturvallisuuden ohella, joista pitää keskustella rauhassa koululaisten kanssa.
Vanhempien kannattaa tutustua myös sosiaalisen median hyviin puoliin. Sosiaalisen median käyttö muun muassa tukee lapsen luku- ja kirjoitustaitoa. Internet on muuttanut kirjoittamisen luonnetta, merkitystä ja kirjoitustiheyttä. Digitaaliset välineet antavat runsaasti motivaatiota kirjoittamiseen erityisesti nuorille. Tiedon hankkiminen on verkossa nopeaa, monipuolista ja helppoa.
Keskustelu esimerkiksi seksistä, päihteistä, murrosiästä, syömishäiriöistä, kotioloista ja muista nuoren elämään liittyvistä asioista on suojaava tekijä, jolla on selkeä merkitys päihdekäyttäytymisen ohjaamisessa. Nuorten on myös helpompi lähestyä ja sanoittaa ongelmansa esimerkiksi kasvokkaisen avun hakemista varten kirjoitettuaan ongelmasta ensin verkossa.
Lähde: EHYT
|