Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vakava allerginen reaktio vaatii rohkeutta ja nopeaa toimintaa
Vakava allerginen reaktio vaatii rohkeutta ja nopeaa toimintaa

Vakava allerginen reaktio uhkaa henkeä ja siksi nopea toiminta on välttämätöntä. Ensiapu on yksinkertainen: adrenaliini-injektori reiteen ja soitto hätäkeskukseen.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että injektorin käyttöä ei pidä pelätä, pistämättä jättäminen on vaarallisempi vaihtoehto.
 

Vakava allerginen reaktio eli anafylaksia oireilee monin eri tavoin. Oireita ovat mm. ihoreaktio, kasvojen punoitus, pulssin tihentyminen ja kutina nielussa tai kurkussa. Ulkopuolisen on vaikea tunnistaa reaktiota ilman allergisen kantamaa sos-ranneketta. Silti nopea toiminta voi pelastaa hengen.

Adrenaliini-injektorin turhaa käyttöä ei pidä missään tapauksessa pelätä. Se ei aiheuta vaaraa tarpeettomastikaan pistettynä.

Kaikilla anafylaksian kokeneilla täytyy olla mukanaan adrenaliini-injektori. Kohtauksen tullen allerginen ei itse pysty injektoria välttämättä käyttämään, joten ympärillä olijoilta vaaditaan toimintaa samoin kuin missä tahansa hätätilanteessa.

Ohje lääkeinjektorin käyttöön

- Ota adrenaliini-injektori nyrkkiotteeseen. Pidä se koko ajan voimakkaassa nyrkkiotteessa, ei peukaloa injektorin päähän.
- Poista turvakorkki. Injektori on nyt käyttövalmis.
- Iske injektorin neulapää (musta tai oranssi injektorista riippuen) reiden ulkosyrjään.
- Injektori pidetään paikallaan reidessä 10 sekunnin ajan.
- Hiero lopuksi pistoskohtaa.

Allergia- ja astmaliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy