Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Keliakiakorvauksella tuetaan gluteenittoman ruokavalion noudattamista
Keliakiakorvauksella tuetaan gluteenittoman ruokavalion noudattamista

Gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuu keliaakikoille lisäkustannuksia. Sen vuoksi ruokavaliokorvaus nousee vuonna 2013.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on keliakian ainoa hoito, joten yhteiskunta tukee ruokavalion noudattamista. Keliakiaa sairastavat ovat vuodesta 2002 lähtien voineet saada Kelan maksamaa verotonta ruokavaliokorvausta, jonka suuruus on pysynyt samana kymmenen vuotta. Ensi vuonna korvaus on 23,60 euroa kuukaudessa.
 

Ruokavaliohoito toimii onneksi kaikilla keliakiapotilailla. Keliakia pysyy oireettomana eikä sairaus etene. Keliakiassa sairauden hoito on siis aina myös terveyden edistämistä ja ongelmien ennaltaehkäisyä.

Keliakian tunnistaminen terveydenhuollossa viivästyy usein, koska sen oireet ovat niin monimuotoisia. Oireet ovat voineet huonontaa potilaan elämänlaatua jopa vuosia ennen kuin oikea diagnoosi löytyy.

Terveydenhuollossa on tärkeää keliakian mahdollisimman varhainen diagnosointi ja saumaton hoitoketju. Onneksi nykyään keliakia tunnetaan jo aikaisempaa paremmin ja tulevaisuudessa se toivottavasti löydetään yhä useammin jo varhaisessa vaiheessa, jolloin vakavampien sairauksien vaara pienenee. Parantamisen varaa silti on. Seulontatutkimusten perusteella on arvioitu, että noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa, mutta virallinen keliakiadiagnoosi on näistä vain kolmasosalla.

Kunnissa päätetään muun muassa terveyden edistämisen strategioista, kouluruokailusta, terveysneuvonnasta ja ravitsemusterapeuttien palveluista. Kaikki nämä päätökset vaikuttavat keliakiaa sairastavien ihmisten elämään. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on julkaissut tänä syksynä yhdessä Kuntaliiton kanssa kuntapäättäjien työn tueksi oppaan "Ravitsemuksella hyvinvointia".

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy