Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ruokavaliomme on muuttunut aiempaa epäterveellisemmäksi
Ruokavaliomme on muuttunut aiempaa epäterveellisemmäksi

Suomalaisten kolesterolitason nousun taustaksi on varmistunut kovien eli tyydyttyneiden rasvojen lisääntynyt syönti.

FINRAVINTO-tutkimuksen mukaan suomalaisista käyttää voita leivällä nyt kuusi prosenttia, kun vuonna 2007 kolme prosenttia. Voi-kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut (20 %:sta 37 %:iin).
 

Vähemmän rasvaa (max 40 %) sisältävien rasvalevitteiden käyttö on pudonnut 39 prosentista 24 prosenttiin. Voin käyttö ruuanvalmistuksessa kotona on lisääntynyt 11 prosentista 15 prosenttiin ja voi-kasviöljyseosten 12 prosentista 15 prosenttiin. Maitolaatujen käytössä ei ollut merkittävää muutosta.

Tyydyttynyt rasva ja ruoassa saatu kolesteroli lisääntyneet viime vuosina

Miesten energiansaannista tyydyttyneiden rasvahappojen osuus on vähentynyt vuosien 1982–2007 aikana 20 prosentista 13 prosenttiin, mutta vuonna 2012 noussut 14 prosenttiin. Naisilla lasku oli 19 prosentista 12 prosenttiin 1982–2007 ja nousu 14 prosenttiin vuonna 2012. Toisaalta myös pehmeän rasvan, tyydyttymättömien rasvojen, saanti on lisääntynyt. Ruoan mukana saadun kolesterolin määrä on lisääntynyt miehillä 16 prosenttia ja naisilla 20 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana.

THL:n aiemman raportoinnin mukaan suomalaisten veren kolesterolipitoisuus laski vuodesta 1982 aina vuoteen 2007, mutta kääntyi nousuun viimeisen viiden vuoden aikana kaikilla tutkimusalueilla, sekä miehilla että naisilla. Veren kolesterolipitoisuus vuonna 2007 oli 25–64-vuotiailla miehillä 5,25 millimoolia litrassa (mmol/l) ja 5,34 (mmol/l) vuonna 2012 sekä naisilla vastaavasti 5,15 (mmol/l) ja 5,31 (mmol/)l.

Suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää myös pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun. Tämä on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että suomalaisten diastolisen verenpaineen, alapaineen, keskiarvo on myös noussut.

Väestön ylipainon kehitys on tasaantunut, mutta taso on edelleen korkealla. Lihavia (ylipaino indeksi 30 tai enemmän) on viidennes (20 %) miehistä ja naisista eli joka viides suomalainen on lihava. Ylipainoisia tai lihavia (ylipainoindeksi 25 tai enemmän) on kaksi kolmesta miehestä (66 %) ja lähes puolet naisista (46 %). Ylipaino on vähäisen liikunnan lisäksi tärkein tyypin 2 diabeteksen syy.

Kansanterveyden turvaamiseksi palattava myönteiseen kehitykseen

Muutamia vuosikymmeniä jatkunut suomalaisten ruokavalion myönteinen kehitys on ainakin rasvojen ja suolan saannissa kääntynyt huonompaan suuntaan, ja vaikuttamalla veren kolesteroliin ja verenpaineeseen sekä myös painonhallintaan.

Veren korkea kolesteroli ja korkea verenpaine ovat sydäninfarktin ja aivohalvauksen tärkeimpiä aiheuttajia yhdessä tupakoinnin kanssa. Mikäli suomalaisten ruokavalion epäedullinen muutos jää pysyväksi tai edelleen huononee, sydäntautien ja aivohalvauksien määrä uhkaa kääntyä nousuun vuosikymmeniä kestäneen laskun jälkeen. Kun kysymyksessä on tärkein yksittäinen ennenaikaisen kuolleisuuden syy, se voi merkitä myös odotettavissa olevan eliniän ja terveiden elinvuosien kasvun pysähtymistä.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy