Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tunnista eteisvärinä
Tunnista eteisvärinä

Eteisvärinä (flimmeri) on yleisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö. Arvioidaan, että Suomessa on lähes 100 000 eteisvärinäpotilasta.

Noin joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla on eteisvärinä. Se on harvinainen alle 60-vuotiailla ja lisääntyy voimakkaasti iän myötä. Potilaiden keski-ikä on 75 vuotta, ja noin 70 % on yli 65-vuotiaita.
 

Vuoteen 2050 mennessä eteisvärinän esiintyvyyden on ennustettu lisääntyvän 2-4-kertaiseksi ilman ehkäiseviä toimia, mikä Suomessa merkitsee jopa 400 000 henkilöä. Tähän vaikuttavat väestörakenteen ikääntymisen lisäksi lihavuus, kohonnut verenpaine, sairastettu sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, läppäsairaudet, diabetes ja uniapnea. Toisaalta eteisvärinä huonontaa ennustetta niillä, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä; eteisvärinöistä 57 % liittyy sydän- ja verisuonitautien ehkäistävissä oleviin riskitekijöihin. Vahvin eteisvärinän ennusmerkki on korkea verenpaine, joka selittää noin viidenneksen eteisvärinöistä. Eteisvärinä aiheuttaa monelle sydämentykytystä ja heikentää suorituskykyä huonontaen siten elämänlaatua sekä pahentaa taustalla olevan sydänsairauden oireita.

Eteisvärinän suurin merkitys on sen osuus aivoinfarktin taustatekijänä. Huomattavaa vahinkoa syntyy siitä, että eteisvärinä jää liian usein huomaamatta. Eteisvärinän diagnoosi viivästyy kansainvälisten tutkimusten mukaan 2–3 vuotta oireiden alkamisesta. Tämä merkitsee sitä, että potilaat altistuvat sen vakaville seuraamuksille, ennen kaikkea aivoinfarktille.

Yhteensä vuosittain noin 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön eli joka päivä 68 henkilöä. Aivoverenkiertohäiriöt ovat eniten sairaalahoitopäiviä ja pysyvää invaliditeettia aiheuttava sairausryhmä Suomessa. AVH on kolmanneksi kallein kansantautimme mielenterveyden häiriöiden ja dementian jälkeen. Väestön ikääntyessä sairastavuuden ennustetaan lisääntyvän merkittävästi, mikäli ennaltaehkäisyä ei onnistuta tehostamaan.

Lähde: Aivoliitto

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy