Television tietoisku sanoo "Älä naura sauvakävelijöille, sillä sauvakävely vaatii pokkaa".
Joku vuosi sitten sauvakävelijöille vielä hymähdettiin, mutta ei enää. Sauvakävelystä on tullut pikkuhiljaa suomalaisten uusin ulkoilumuoto ja monista sille alussa nauraneista on tullut käännynnäisiä, kuntoilumuotoon tiiviisti vihkiytyneitä kävelijöitä.
Suomen ladun mukaan sauvakävely sopii kaikille, paitsi sydänvaivoista kärsiville tai kärsineille. Sauvakävely on siitä monipuolista, että sitä voidaan harrastaa niin terveysliikuntana kuin kunnonkohottajanakin. Sauvakävely rentouttaa niskaa ja selän kireitä lihaksia, ja kun syketaso on 40-60 prosenttia maksimista, toimii sauvakävely myös vartalon kiinteyttäjänä.
Vaikka me suomalaiset olemme syntyneet sukset jalassa ja suurin osa meistä osaa hiihtää murtsikkaa, niin sauvakävelytyyleissä on kuitenkin parantamisen varaa. Sauvakävely on tekniikkalaji. Oikea tekniikka - joka ei välttämättä aukea heti kaikille - kannatta opetella ihan alussa - perässä vedettävistä sauvoista ei nimittäin ole mitään hyötyä.
Oikean sauvakävelytekniikan opettelu kannattaa aloittaa roikottamalla sauvoja suorin käsin rennosti alhaalla ja hakemalla oikeaa kävelyrytmiä. Kun oikea rytmi on löytynyt, yhdistetään askeleeseen vastakkaisen käden sauvatyöntö taakse. Sauvojen suunta on koko kävelyn ajan viistosti taaksepäin. Ne ovat lähellä vartaloa, ja vartalon asento on hiukan etunojainen. Kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota, että sauvoista pidetään vain kevyesti kiinni, ja että ei jännitetä hartioita vaan annetaan niiden olla rennosti alhaalla samalla kun kävellään joustavin askelin eteenpäin.
Lisää sauvakävelystä voi lukea osoitteesta www.suomenlatu.fi ja siinä Ohjeet ja linkit -valikosta.
|