Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa. Katuosoite ja kunta ovat tärkein sijaintitieto.
Mitä tarkemmin sijainti on tiedossa, sitä nopeammin apu saadaan paikalle. Erityisesti vapaa-ajanviettopaikan tarkat sijaintitiedot on hyvä selvittää etukäteen kiireellisiä tilanteita varten.
Kesälomakaudella tapahtuu onnettomuuksia muita vuodenaikoja enemmän. Tämän vuoksi hätäpuheluiden määrä kasvaa ja Hätäkeskuslaitoksessa eletään vuoden kiireisintä aikaa.
Hyvä kesäsää näkyy suoraan hätäilmoitusten määrässä. Mökeillä sattuu tapaturmia, uimarit ja veneilijät joutuvat veden varaan, marjastajat eksyvät ja kuumuus aiheuttaa sairaskohtauksia ja maastopaloja. Myös runsas alkoholin nauttiminen näkyy kesätapahtumissa erilaisina järjestyshäiriöinä.
Lomapaikan sijaintiedot osoitteesta 112.fi
Hätätilanteisiin voi ja kannattaa varautua etukäteen. Yksi avun nopeuttamista auttava keino on selvittää oma sijaintitieto ja laittaa tieto näkyvälle paikalle, jotta se on sitten käytettävissä hätätilanteessa.
Oman sijainnin tietäminen voi olla erityisen vaikeaa silloin, kun ollaan esimerkiksi vieraalla paikkakunnalla, mökillä, saaressa, vesillä tai retkeilemässä. Matkailijat eivät aina osaa kertoa oman lomapaikkansa tarkkaa osoitetta tai edes kuntaa.
Hankalaa sijainnin selvittäminen on myös silloin, kun samannimisiä paikkoja on useita. Tällöin etukäteen selvitetyt paikan koordinaatit auttavat avun saamista saapumista nopeammin oikeaan paikkaan.
Katuosoite ja kunta ovat tärkeimmät sijaintitiedot hätäpuhelua soitettaessa. Mitä tarkemmin sijainti on tiedossa, sitä nopeammin saadaan apua. Mikäli kohteella ei ole tarkkaa osoitetietoa, voi sijaintitiedon selvittää kätevästi osoitteessa 112.fi/tiedasijaintisi , josta voi hakea paikan koordinaatit. Täytetyn lomakkeen voi laittaa vaikka jääkaapin oveen tai mökin seinään. Koordinaattipalvelu uudistuu kesän aikana.
Hyvä tuliaisvinkki esimerkiksi ystävän mökille on sijaintitietolomake, jossa on kyseisen paikan sijaintitiedot - kunta, osoite, paikan nimi, ajo-ohje ja koordinaatit kirjattuna. Lomakkeen saa täytettyä ja tulostettua 112.fi -sivuilta. Muista kuitenkin varmistaa, että lomakkeen tiedot ovat oikein.
Hätänumeroon 112 ei pidä soittaa kysely- eikä tiedustelutarkoituksessa
Etenkin juhannuksen alla Hätäkeskuslaitoksesta tiedustellaan paljon kokon polttoon liittyvistä asioista. Juhannuskokon polttamiseen liittyviä kyselyitä ei pidä tehdä hätänumeroon 112, vaan alueellisiin pelastuslaitoksiin. Pelastuslaitosten (yhteensä 22) yhteystiedot löydät kätevästi osoitteesta www.pelastustoimi.fi .
Hätänumeroon 112 soitetaan, kun kohtaa hätätilanteen ja tarvitsee kiireellisesti viranomaisapua paikalle. Soita 112, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa. Hätänumeroon ei soiteta kiireettömissä tilanteissa, esimerkiksi kysely- ja tiedustelutarkoituksessa ja häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa. Tällaisia tilanteita on mm. sähkökatkokset.
Kiireettömissä tilanteissa apua saa myös erilaisilta auttavilta tahoilta.
Muun muassa Suomen mielenterveysseura, AA, Kirkon palveleva puhelin, Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, Rikosuhripäivystys ja turvakodit palvelevat myös kesälomakaudella.
Muistilista hätätilanteen varalta kesänviettopaikalle:
Selvitä vapaa-ajan viettopaikan sijaintitieto etukäteen Hätäkeskuslaitoksen nettisivuilla osoitteessa www.112.fi/tiedasijaintisi ja tulosta sieltä sijaintitietolomake. Kiinnitä lomake esim. mökillä näkyvälle paikalle, vaikka pääoven läheisyyteen. Hätätilanne voi sattua myös pihapiirissä tai mökkitiellä: kiinnitä tiedot ulko-rakennukseen, laiturille tai postilaatikolle.
Lähtiessäsi retkelle metsään tai vesille laadi reittisuunnitelma huolellisesti etukäteen.
Kerro suunnitelma myös jollekin sellaiselle, joka ei ole lähdössä mukaan.
Varmista, että kännykässä riittää virtaa koko retken ajaksi.
Kerro läheisillesi lomakkeiden merkitys ja opasta hätänumeron oikeassa käytössä.
Lähde: Hätäkeskuslaitos
|