Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aktiiviset vanhukset välttyvät dementialta
Aktiiviset vanhukset välttyvät dementialta

Liikunta suojaa dementialta, mutta myös vähäisempi fyysinen aktiivisuus kuten tiskaaminen tai siivoaminen voi pitää iäkkään mielen pitempään kunnossa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus on mielenkiintoinen, sillä se on ensimmäisiä, joissa vanhusten aktiivisuutta on mitattu vanhusten omien arvioiden lisäksi ranteessa pidettävällä liikemittarilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella aktiivisimmat vanhukset säästyvät Alzheimerin taudilta noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten liikkuvat. Tämä havaittiin neljän vuoden seurannassa. Sairastumisriski myös pieneni mitä intensiivisempää liikkuminen oli.

Koska liikemittareita pidettiin ranteissa, ne rekisteröivät varsinaisen paikasta toiseen liikkumisen lisäksi myös vähemmän intensiiviset aktiviteetit kuten kortinpeluut ja tiskaamisen.

Näin ollen tulokset viittaavat jokapäiväisten askareiden ja toimien ylläpitävän vanhuksen muistia ja muita mielentoimintoja.

Tutkimukseen osallistuneet 720 yhdysvaltalaista olivat keskimäärin 82-vuotiaita, ja he kantoivat liikemittaria ranteessaan kymmenen päivän ajan. Neljän seurantavuoden aikana he tekivät muistitestejä ja muita mielentoimintoja mittaavia testejä vuosittain.

Tutkimuksen aikana Alzheimerin tauti todettiin 71 osallistujalla.


Lähde: Neurology/Duodecim
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy