Runsaat neljäkymmentä prosenttia 25–34-vuotiaista miehistä ilmoitti vuonna 2010 kokeilleensa kannabista ainakin kerran elämässään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti.
Samaan tapaan on kasvanut niiden ihmisten joukko, joille on joskus tarjottu huumeita käytettäväksi tai ostettavaksi. Yli puolet 15–34 -vuotiaista suomalaisista ilmoitti tuntevansa henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän.
Kun suomalaisten huumausaineiden käyttöä on kartoitettu säännöllisesti toistetuilla väestötutkimuksilla 1990-luvun alusta lähtien, kannabiksen käyttö on lisääntynyt ja siitä on tullut suosittua erityisesti nuorten miesten keskuudessa. Pitkällä aikavälillä myös monien muiden aineiden käyttö on lisääntynyt ja käyttöön on tullut uusia aineita. Amfetaminia ja kokaiinia joskus elämässään käyttäneitä on 2–3 prosenttia väestöstä ja uusista huumeista suosituimman eli ekstaasin käyttö on noussut samalle tasolle.
Väestöstä 17 prosenttia on ainakin kerran elämässään kokeillut jotakin laitonta huumetta. Vuoden aikana käyttäneitä oli 5 prosenttia ja kuukauden aikana käyttäneitä 1 prosentti väestöstä. Suurin osa huumeiden käytöstä on yhteen tai muutamaan käyttökertaan rajoittuvaa kokeilua.
Omakohtaiset huumekokeilut ja käyttäjän tunteminen ovat laajentaneet ihmisten henkilökohtaista kosketuspintaa huumeisiin ja samalla karsineet niitä kohtaan tunnettuja pelkoja, mikä on johtanut asenteiden lieventymiseen. Asenteet ja mielipiteet ovat muuttuneet kuitenkin lähinnä kannabiksen kohdalla, suhtautuminen muiden aineiden käyttöön on pysytellyt selvästi kriittisempänä. Suomalaiset kannattavat monipuolista huumepolitiikkaa. Uudet toimintakeinot, kuten korvaushoito ja neulojen vaihtoa tarjoava terveysneuvonta, saavat kansalaisten selvän enemmistön kannatuksen.
Suomalaisten huumeiden käyttöä ja huumeasenteita tarkastelevassa raportissa esitetään tuloksia vuosina 1992, 1996, 1998, 2002, 2006 ja 2010 suoritetuista postikyselyistä. Tutkittavat on poimittu satunnaisotannalla 15–69-vuotiaasta suomalaisväestöstä. Ahvenanmaa, laitoksissa asuva väestö ja vailla vakituista asuntoa olevat on rajattu tutkimusten ulkopuolelle.
Lähde: THL
|