Ravinto- ja fytoterapia kuuluu tärkeänä osana ns. naturopatiahoitoihin, jotka ovat maailmalla vanhimpia ja yleisimpiä luonnonmukaisia hoitomuotoja homeopatian ja manipulaatiohoitojen ohella. Se on erityisen arvostettu USA:ssa ja Kanadassa, joissa alan koulutusta on ollut yli 100 vuotta. Suomessa koulutusta on ollut noin 20 vuotta ja Terveysopisto Salus on tämän hoitomuodon ensimmäinen kouluttaja maassamme. On huomattava, että hoitomuodon ovat maailmalla alun perin kehittäneet alaan perehtyneet lääkärit – eivät maallikkoparantajat.
Terveysopisto Saluksessa opetusalueeseen kuuluvat ravintoterapia ja ravitsemushoidot, hiven-ravintotäydennykset, elimistön puhdistus- ja detoksifikaatiomenetelmät sekä paasto, fytoterapia ja luontaistuotteet. Uutuuksina ovat liikunta- ja urheiluravitsemus sekä funktionaalisen lääketieteen terapiamenetelmät.
Ravinto- ja fytoterapia on tehokas lukuisiin ravintoperäisiin sairauksiin, kuten ylipaino, veren kohonneet rasva-arvot, kohonnut verenpaine, aikuisiän diabetes, sydän-verisuonisairaudet, krooniset tulehdukset ja tulehduskierteet, ruoansulatuskanavan häiriöt, hiivasyndrooma ja dysbioosi, kroonisen väsymyksen oireyhtymä sekä uupumus ja masennus. Tukihoitona sitä voidaan käyttää tehokkaasti aineenvaihduntasairauksiin kuten allergiat, ihottumat, astma, reuma, kihti, fibromyalgia, osteoporoosi ja jopa syöpä.
Vastaanotolla asiakkaalle tehdään perusteellinen terveystilan kartoitus, jossa käydään läpi vaivojen tai sairauksien oireisto, ravinto- ja elämäntapatottumukset, mahdollinen lääkkeiden käyttö, nautintoaineiden käyttö, stressitekijät jne. Tavoitteena on korjata mm. ravitsemusvirheet ja muut elimistön turhat rasitteet. Ravintoterapiassa suositaan runsasta tuoreravintopitoisuutta ja sen entsyymikapasiteetin parantavaa vaikutusta, luonnollisista raaka-aineista itse tehtyjä ruokia ja teollisesti käsiteltyjä pyritään välttämään. Ruokavalion happo-emästasapainoon, oikeaan yhdistelyyn, riittävään kuitupitoisuuteen, rasvojen laatuun, vitamiini-hivenainetasapainoon ja ruokien glykeemiseen indeksiin sekä aterioiden glykeemiseen kuormaan kiinnitetään suuri huomio. Ravintohoitoja tehostetaan tarpeen vaatiessa vitamiini-hivenaine-, rasvahappo- ja aminohappo-valmisteilla sekä luontaistuotteilla ja yrttivalmisteilla. Erikoistapauksissa turvaudutaan elimistön ja maksan detoksifikaatioon eli toksisuuskuorman purkamiseen tai jopa paastoon ja puolipaastoon, mikä lepuuttaa ja puhdistaa elimistöä sekä virkistää ja tehostaa koko aineenvaihduntaa. Erityis-paino pannaan myös suoliston kunnostukseen ja puhdistukseen tarpeen niin vaatiessa.
Terveystilan kartoituksessa käytetään apuna myös erilaisia testejä, haastattelututkimusta ja jopa laboratoriotestejä, joiden perusteella laaditaan hoito-ohjelma aina kirjallisena.
Yleensä ravintoterapia vaatii pitkähkön ajan - muutamasta viikosta kuukausiin tapauksesta riippuen. Tällöin voidaan käyttää vaiheittaista hoitomallia, jossa on esimerkiksi totuttelu-, teho-, ylläpito- ja jälkihoitovaiheet. Hyvän vaikutuksen tuntee nahoissaan kyllä varsin piankin, mutta kestävän lopputuloksen aikaansaaminen vaatii asiakkaalta riittävää ja pitkäkestoista sitoutumista. Tästä keskustellaan hoitosuhteen aloittamisen yhteydessä.
Koulutus jakaantuu kahteen vaiheeseen. Ensiksi suoritetaan Ravintoneuvojan tutkinto, joka kestää noin 2 vuotta. Se käsittää peruslääketieteen, kemian, virallisen ravinto-opin, luontaislääketieteellisen ravinto-opin, hivenravintoaineet, liikunta- ja urheiluravitsemuksen, erityisryhmien ravitsemuksen, paasto- ja puhdistusterapiat sekä luontaistuotteet. Tämän jälkeen pätevöitymiskursseilla harjaannutaan asiakastyöskentelyyn ja tehdään vaadittava harjoittelu sekä kirjallinen diplomityö.
Tämän jälkeen on oikeutettu tekemään ammattineuvojan työtä mm. painonhallinnan, metabolisen oireyhtymän, kohonneiden verenpaineen ja rasva-arvojen oireryhmissä sekä erilaisten muiden erityisasiakasryhmien kanssa. Toisessa vaiheessa jatketaan ravinto- ja fytoterapeuttitutkinnon kursseilla, jotka kestävät noin 1,5 vuotta. Lisäopinnot sisältävät fuktionaalisen lääketieteen terapiamenetelmien sekä fytoterapian opiskelun. Tavoitteena on maha-suolikanavan sairauksien sekä aineenvaihduntahäiriöiden hoitojen osaaminen.
|