Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lääkekorvaukset kääntyivät taas kasvuun
Lääkekorvaukset kääntyivät taas kasvuun

Lääkkeiden korvausmenot ovat jälleen alkaneet kasvaa parin viime vuoden notkahduksen jälkeen.

Sairausvakuutuksen lääkekorvauksia maksettiin vuonna 2011 yhteensä 1 262 miljoonaa euroa, mikä on 3 % enemmän kuin vuonna 2010.
 

Peruskorvaukset vähenivät 5 %, ja niitä maksettiin 357 miljoonaa euroa. Vaikeiden pitkäaikaissairauksien lääkkeistä maksettavat erityiskorvaukset kuitenkin kasvoivat noin 10 %. Ylempiä erityiskorvauksia maksettiin 552 miljoonaa euroa ja alempia erityiskorvauksia 230 miljoonaa euroa. Potilaan vuotuisen omavastuun ylittäviä lisäkorvauksia maksettiin 122 miljoonaa euroa, joka on 12 % vähemmän kuin vuonna 2010.

Hintakilpailu tuo säästöpotentiaalia

Nopeimmin kasvoivat ruuansulatuselinten sairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeiden korvausmenot. Kasvu selittyy suurelta osin diabeteslääkkeiden käytön lisääntymisestä ja uusien diabeteslääkkeiden käyttöönotosta. Myös infektiolääkkeiden, systeemisten hormonivalmisteiden sekä syöpälääkkeiden korvausmenot kasvoivat edellisvuodesta.

Syöpälääkkeet on edelleen korvausmenoiltaan suurin lääkeryhmä, ja siihen tulee jatkuvasti uusia valmisteita. Eturauhassyövän ja rintasyövän hoitoon käytettyjen lääkkeiden korvausmenot ovat kuitenkin pienentyneet. Tämä johtuu erityisesti bikalutamidin ja anastrotsolin patenttien taannoisesta päättymisestä ja hintakilpailun alkamisesta.

Kolesterolilääkkeiden käyttäjämäärä pieneni

Osassa lääkeryhmistä vaikuttaa edelleen viitehintajärjestelmän uudelleen vauhdittama hintakilpailu. Muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien sekä tulehduskipulääkkeiden korvausmenot vähenivät viime vuonna. Ensimmäistä kertaa myös kolesterolilääkkeistä korvausta saaneiden määrä kääntyi laskuun.

Lähde: Kela
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy