Jokatalviset yskät ja nuhakuumeet tulevat ja menevät, ja niiden paras hoito on lepo.
Influenssa on usein vakavampi A- ja B-virusten aiheuttama rajuoireinen tauti, joka pahimmillaan mullistaa diabeetikon hoidon.
Flunssa ja influenssa on toisinaan vaikea erottaa toisistaan. Nuhaa, kurkkukipua ja lämpöilyä, eli sitä tavallista köhää aiheuttavia viruksia on satoja, ja ne sairastuttavat ihmisiä ympäri vuoden. Influenssa on A- ja B-virusten aiheuttama hengitysteiden tulehdus, jonka tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkanut korkea kuume, kurkkukipu, kuiva yskä ja lihassäryt.
Taudin hoidon kannalta on usein samantekevää, onko tauti flunssa vai influenssa. Eroa on taudin ehkäisyssä: influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella, flunssaa vastaan ei.
Riskiryhmät, yli 65-vuotiaat ja muun muassa diabeetikot, saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.
Viruksia vaikea vältellä
Influenssaa aiheuttavat A- ja B-virukset kaatavat ihmisiä petiin joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. Joskus epidemia alkaa jo joulukuussa, joskus vasta kevään puolella, ja tauti jyllää kuudesta kahdeksaan viikkoa.
Ensimmäiset influenssauutiset tulevat useimmiten varuskunnista, joissa tauti leviää nuorukaisesta toiseen.
Tauti tarttuu pisaratartuntana jo ennen kuin se oireilee kantajassaan. Virusten välttäminen on vaikeaa, mutta epidemian aikana väkijoukoista pois pysyminen ja hyvä käsihygienia auttavat ainakin jonkin verran. Hyvä kunto ja stressitön elämä lisäävät vastustuskykyä.
Lievässä muodossaan influenssasta selviää muutamassa päivässä. Pahimmillaan rajut oireet voivat kestää viikon, jopa kaksikin viikkoa.
Influenssan jälkitauteina voi ilmetä antibiooteilla hoidettavia bakteeritulehduksia, muiden muassa välikorvan ja poskionteloiden tulehduksia sekä keuhkokuumetta.
Terve henkilö kestää sekä flunssan että influenssan paremmin kuin sellainen, jolla jo on jokin perussairaus. Raju influenssa voi sekoittaa esimerkiksi diabeetikon verensokeritasapainon tyystin.
Influenssan hyvään perushoitoon kuuluvat lepo, runsas juominen ja särkylääkkeet. Diabeetikon pitää tarkkailla verensokeriaan parin kolmen tunnin välein, sillä tulehdus nostaa verensokeria ja lisää insuliinin tarvetta.
Lähde: Diabetesliitto
|