Osteopaatti auttaa kehoa parantamaan itseään poistamalla häiritsevät tekijät ja elvyttämällä kehon oma luonnollinen toiminta. Osteopatialla autetaan kehon puhdistumista kuona-aineista, korjataan ryhtiä vähentämällä kehon jännittyneisyyttä ja lisätään asiakkaan itsetuntemusta kehostaa.
Osteopaattinen hoito on manipulaatiomenetelmistä vanhin. Sen kehitti Yhdysvalloissa v. 1874 Andrew Taylor Still. Englantiin osteopatian toi Stillin oppilas John Martin Littlejohn v. 1917. Suomessa osteopatian koulutus alkoi vuonna 1988 ruotsalaisen Christer Pellasin mukana.
Osteopaatti tarkastelee ja hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Hoidon ideana on löytää kehon heikoin kohta ja korjata sen toiminta, sekä yhdistää tämä häiriössä ollut kohta kokonaisuuteen takaisin.
Tavoitteena on saada kehon eri osat toimimaan mahdollisimman hyvin yhteistyössä toistensa kanssa. Kun kehon joustavuus, liikkuvuus ja ryhti ovat kunnossa, myös elimistön hermotoiminta ja verenkierto toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Elimistön pyrkimyksenä on tasapaino toimintojensa suhteen. Pelkällä manipulaatiolla ei useinkaan päästä palauttamaan tätä oikeaa tasapainoa, vaan keho palautuu kohta jo totuttuun vääristyneeseen tilanteeseensa. Oikean tasapainon saavuttamiseksi tarvitaan pidempiaikaista osteopaattista hoitoa.
Selkäranka kostuu 24 nikamasta ja niiden välisistä aukoista kulkevat hermot selkäytimestä sisäelimiin, lihaksiin ja muihin kudoksiin ja takaisin selkäytimeen. Hermot viestittävät ja säätävät kehon toimintaa, kuten verenkiertoa, jännittyneisyyttä, lämpötilaa ja sisäelinten toimintaa. Toimiva, tasapainoinen hermosto on välttämätön normaalille verenkierrolle ja aineenvaihdunnalle. Oikean tasapainon palauttamisen seurauksena on hyvä vastustuskyky terveyttä häiritseviä tekijöitä vastaan.
Osteopaattinen hoito
Hoidossa käytetään vi-puvarsitekniikoita kohdistettuina niveliin ja niitä ympäröiviin kudoksiin, erilaisia pehmytkudostekniikoita, vatsan ja sisäelinten alueelle kohdistuvia hoitoja, erilaisia kallotekniikoita vapauttamaan kalvojen jännityksiä sekä artikulaatio-, mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoita.
Menetelmä valitaan asiakkaan ja hänen ongelmansa mukaan. Esimerkiksi rappeumasairauksissa kuten osteoporoosia ja reumaa, ei voida hoitaa voimakkaalla manipulaatiolla, vaan aineenvaihdunta aktivoidaan pehmeitä tekniikoita käyttäen. Osteopaattisessa hoidossa huomioidaan potilaan ikä, kunto ja ongelman taustatekijät.
Hoito koostuu haastattelusta, tutkimisesta ennen ja jälkeen hoidon ja itse hoidosta. Osteopaatti suunnittelee hoidon osteopaattisen diagnoosin pohjalta, sekä antaa potilaalle neuvoja itsehoitoon. Hoitojen hinnat vaihtelevat keston ja paikkakunnan kalleustason mukaan, mutta ovat suhteellisen edullisia arvonlisäverottomuuden takia.
Kohti harmoniaa
Osteopaatti hoitaa suunnitelmallisesti kaikkia niitä ongelmia, jotka liittyvät ei vaan mekaanisiin toimintahäiriöihin, vaan myös sellaisiin, joihin verenkierto- ja hermoviestintähäiriöt sekä suoraan että refleksivaikutuksen kautta voivat vaikuttaa. Erityinen huomio kiinnitetään siihen, miten kehon eri osat toimivat harmonisesti, koordinoidulla ja integroidulla tavalla yhdessä niin, että kehon itsesäätävät ja itseparantavat voimat voivat toimia mahdollisimman tehokkaasti.
Osteopaattista hoitoa sovelletaan aina tapauksen mukaan. Hoito sopii niin lapselle kuin vanhuksellekin. Tyypillisiä osteopaatin hoitamia vaivoja ovat mm. selkärangan ja niskan kivut ja jäykkyydet, nivelongelmat, välilevyvaivat ja iskiashermon ärsytystilat, liikkumisongelmat ja tapaturmien jälkitilat sekä urheiluvammat, päänsärky ja migreeni, poskiontelontulehdukset, astmaoireet ja hengitysongelmat, ryhtihäiriöt, raskauden aikaiset ja synnytyksen jälkeen ilmenevät selkäongelmat, stressi ja väsymys yms. Ennaltaehkäisevään hoitoon voi mennä ennen kuin varsinaista oireilua ilmenee. Suomessa toimii muutama osteopaatti, jotka hoitavat myös eläimiä.
Tieteellinen tausta ja koulutus
Tieteellistä tutkimusta hoidon vaikutuksesta on tehty Amerikan Osteopaattien liitossa (AOA) Yhdysvalloissa, sekä Englannissa ja Norjassa. Suomessa on ainakin HYKS:n ihotautien ja allergioiden osastolla tehty osteopatian tehosta kertovaa astmatutkimusta, ja jotain hoitomuodon tehokkuudesta kertonee sen saama laaja suosio moninaisissa terveysongelmissa.
Nykyisin Suomessa Luontaislääketieteen Insituutti Kairon kouluttaa osteopaatteja John Martin Littlejohn oppien mukaisesti. Koulutus kestää viisi vuotta. Samassa koulussa voi myös opiskella osteopaattiset tekniikat, joka on kestoltaan kolme vuotta.
Suomen Osteopaattiliitto Ry.
Liitto on perustettu vuonna 1988. Siinä on jäseniä yli sata, joista suurimmalla osalla on vähintään nelivuotinen koulutus osteopatiassa. Jäsenistössä on mukana muutama opiskelijajäsen, joiden koulutus on jo loppusuoralla. Koulutuksen suorittaneet voivat hakea Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen rekisteriin (TEO) ja he saavat käyttää suojattua nimikettä “koulutettu osteopaatti”.
Osteopaattiliitto järjestää jatkokoulutuksia jäsenistölleen ja valvoo näiden etiikkaa.
Suomen Osteopaattiliitto on yhteistyössä englantilaisen Institute of Classical ostepathyn kanssa mm. koulutusasioissa.
Lisätietoja:
Suomen Osteopaattiliitto ry
pj. Petri Vuorjoki
Puh.050 568 6823
puheenjohtaja@suomenosteopaattiliitto.fi
Siht. Ahti Erkkilä
Kielasmutka 16,
96440 Rovaniemi
Puh. 016-348 1968
ahti.erkkila@tiscali.fi
www.suomenosteopaattiliitto.fi
|