Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yhdysvaltain uudet kouluruokailusuositukset vastaavat suomalaisia suosituksia
Yhdysvaltain uudet kouluruokailusuositukset vastaavat suomalaisia suosituksia

Yhdysvalloissa on julkaistu uudet kouluruokasuositukset, jotka pohjautuvat vuosi sitten maassa annettuihin yleisiin ravitsemussuosituksiin.

Yhdysvaltain uudet kouluruokasuositukset ovat monilta osin yhteneväiset suomalaisten suositusten kanssa. Molempien maiden suosituksissa korostetaan kasvisten ja hedelmien, sekä täysjyväviljan ja vähärasvaisten ja rasvattomien nestemäisten maitovalmisteiden käytön lisäämistä ja tyydyttyneen rasvan ja suolan saannin vähentämistä.
 

Myös energian saannin kontrolloiminen on yhteistä näille suosituksille.

Yhdysvalloissa kouluruoka on suunnattu vähävaraisten vanhempien lapsille, ja se toteutetaan erilaisina koululounas- ja aamupala-ohjelmina. Suomessa kouluruokaan ovat oikeutettuja kaikki oppivelvolliset lapset.

Yhdysvaltain uusien suositusten tavoitteena on taata lapsille riittävä ravintoaineiden saanti ilman ylimääräistä energiaa tarjoamalla riittävän ’ravintoainetiheitä’ aterioita. Kouluissa ja päiväkodeissa pyritään lisäämään hedelmien, kasvisten, täysjyväviljatuotteiden sekä rasvattomien tai vähärasvaisten nestemäisten maitovalmisteiden saatavuutta ja vähentämään suolan, tyydyttyneen rasvan ja transrasvan määrää.

Uudet suositukset koskevat koulussa tarjottuja aamiais- ja lounasaterioita ja ne on annettu erikseen eri-ikäisille päiväkotilapsille ja koululaisille. Suositusten odotetaan parantavan lasten ravitsemusta ja terveyttä sekä vähentävän lihavuutta.

Suomessa kaikille koululaisille ilmainen kouluruoka on tärkeä ja lähes ainutlaatuinen järjestelmä, jolla voidaan edistää kaikkien lasten tervettä kasvua. Nuoret saavat päivittäisestä energiastaan yli 40 prosenttia aterioiden ulkopuolelta usein epäterveellisistä ja lihomista aiheuttavista välipaloista. Amerikkalaiset ovat päätyneet uusimman tutkimusnäytön perusteella suomalaisia kouluruokasuosituksia vastaavaan ohjeistoon.

Yhdysvalloissa kouluja ja päiväkoteja kehotetaan tarjoamaan sekä hedelmiä että kasviksia vaihtelevasti jokaisella aterialla erillisenä aterian osana. Hedelmiä on suosituksen mukaan tarjottava aamiaisella vähintään 240 g ja lounaalla ikäryhmästä riippuen 120–240 g päivässä. Kasviksia on tarjottava lounaalla yhteensä vähintään 140–180 g päivässä ikäryhmästä riippuen, määrä jakautuu kasvisten laadun mukaan kuuteen alaluokkaan, joista jokaisesta on tarjottava jotain kasvista joka viikko.

Viljavalmisteita Yhdysvalloissa suositellaan tarjottavaksi joka aterialla, ja kahden vuoden siirtymäajan jälkeen kaiken tarjottavan viljan on oltava täysjyvää. Aamiaisella tarjottavien viljatuotteiden suositeltava määrä on noin 30 g ja lounaalla 30–60 g päivittäin ikäryhmän mukaan. Lihaa tarjotaan lounaalla keskimäärin 30–60 g päivittäin. Rasvatonta tai vähärasvaista maitoa tulee tarjota sekä aamiaisella että lounaalla kummallakin vähintään 2,4 dl päivässä.  Vähärasvaista lihavaihtoehtoa suositellaan tarjottavaksi päivittäin. Ja proteiinin lähteenä suositellaan kalaa, siipikarjaa, lihaa tai pähkinöitä.

Aamiaisesta ja lounaasta tulee saada kouluviikon aikana keskimäärin kunkin ikäryhmän tarvitsema laskennallinen määrä energiaa, ja kokonaisenergiasta alle 10 prosenttia saa tulla tyydyttyneestä rasvasta. Suolan määrä ei saa ylittää kullekin ikäryhmälle asetettua maksimisaantia. Suolan saantisuosituksissa on portaittainen siirtymäaika vuoteen 2022 asti.

Lähde: THL

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy