Tunkkainen tai liian kuiva sisäilma tuntuu hengitysteissä. Erityisesti astmaa ja allergiaa sairastavat voivat saada siitä oireita.
Sisäilma on pitkälle myös viihtyisyysasia, jota voidaan helposti itse korjata. Kosteus- ja homeongelmat ovat asia erikseen, ja niiden korjaamiseksi tarvitaan usein asiantuntijan apua.
Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta saa talvella runsaasti kysymyksiä tunkkaisesta tai kuivasta sisäilmasta.
Nenä kertoo pyytämättäkin ilmanlaadusta. Siksi ongelmia ei tarvitse etsiä, jos niitä ei sisätiloihin tullessa automaattisesti huomaa.
Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, korjauskierros aloitetaan tarkistamalla sekä tulo- että poistoilmaventtiilit. Koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä poistoilmaventtiilien toimivuus on helppo testata paperiarkilla. Jos paperiarkki pysyy venttiilissä kiinni imun voimalla, poistoilmaventtiili toimii kunnolla. Tarvittaessa venttiili puhdistetaan pölystä.
Tuloilmaventtiilit vaativat myös puhdistamista tai suodattimen vaihdon, jos venttiilien kohdalla ei tunnu ilmavirtaa. Pyydä asiantuntija tarkistamaan ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus, jos puhdistus tai suodattimien vaihto ei auta. Kaikissa rakennuksissa ei ole tuloilmaventtiileitä lainkaan. Jos näin on, tulee taloyhtiön tai rakennuksen omistajan ryhtyä toimenpiteisiin venttiilien asentamiseksi.
Ilmankostutus vain tarpeen vaatiessa
Myös ilmankuivuus ja sopivan lämpötilan löytyminen aiheuttavat päänvaivaa talvisin.
On normaalia, että Suomen pohjoisilla leveyspiireillä sisäilma on talvella kuiva. Ilmankuivuudelle ei tarvitse tehdä mitään, elleivät asukkaat siitä kärsi. Jos limakalvot kuivuvat liikaa, avuksi otetaan ilmankostutin.
Kuumahöyrystävä ilmankostutin on paras, koska mikrobit eivät elä kuumassa vedessä. Muissa laitteissa mikrobikasvun vaara on suurempi. Laitetta hankittaessa sen helppoon puhdistettavuuteen on myös hyvä kiinnittää huomiota.
Ilman suhteellista kosteuspitoisuutta kannattaa seurata ilmankostutinta käytettäessä. Älä anna kosteuspitoisuuden nousta yli 45 prosentin.
Sisäilman lämpötilan pitää olla vähintään 18 astetta, mikä tuntuu monista jo liian viileältä. Yleisimmin ollaan tyytyväisiä, jos lämpötila on 21 - 22 astetta. Korkeampi lämpötila kuivattaa ilmaa ja tekee siitä tunkkaisen tuntuista. Jos sisällä tuntuu turhan viileältä, tarkista, että patterien ja termostaattien päällä ei ole verhoja tai kalusteita. Ne estävät lämmön siirtymisen huoneilmaan.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto
|