Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tupakointi lisää antibioottien käyttöä
Tupakointi lisää antibioottien käyttöä

Suomalainen yhdeksän vuoden seurantatutkimus osoittaa, että tupakointi kaksinkertaistaa antibioottien käytön. Infektioiden hoitoon on hyvä yhdistää myös tupakasta vierottamisen ohjaus ja hoito.

Tutkimuksen tulosten mukaan vähintään 12 vuotta 20 savuketta päivässä tupakoineet naiset ostivat yli kaksinkertaisen määrän antibiootteja tupakoimattomiin verrattuna.

Pitkään tupakoivilla miehillä antibioottien käyttö oli myös lisääntynyt, mutta hieman vähemmän kuin naisilla.

Tupakointiin liittyy myös runsaampi alkoholinkäyttö, ylipaino, vähentynyt liikunnallinen aktiviteetti, hengästyminen ja heikentynyt tyytyväisyys elämään. Tupakoivat kuuluvat tupakoimattomia useammin alempaan sosiaaliluokkaan, tekevät raskasta ruumiillista työtä ja siirtyvät useammin työkyvyttömyyseläkkeelle. Antibioottien lisääntynyt käyttö pitkään tupakoineilla säilyi näiden tekijöiden vakioimisenkin jälkeen.

Tupakointi lisää merkittävästi sairastumista ja ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen todennäköisyyttä. Infektiotaudit ovat yleisimpiä syitä terveydenhuoltoon hakeutumiseen. Antibioottihoitoa vaativat infektiotaudit edellyttävät usein myös sairauslomaa ja heikentävät työkykyä.

Jokainen tupakoivien kontakti terveydenhuoltoon tulee hyödyntää tarjoten ohjeet tupakasta vierottamiseen. Tupakoinnin aloittamisen ennaltaehkäisy ja tupakoinnin lopettamiseen kannustaminen ovat myös keinoja pidentää työuria.

Lähde: Kela
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy