Akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta johtaa vuoden 2012 alussa käynnistyvää eurooppalais-yhdysvaltalaista tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään imusuoniston merkitystä lihavuuden ja sen liitännäissairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen, kehittymisessä.
Ranskalainen LeDucq-säätiö on myöntänyt ohjelmalle kuuden miljoonan dollarin suuruisen rahoituksen.
Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset veri- ja imusuonibiologian huippututkijat yhdistävät voimansa uudessa viisivuotisessa tutkimusohjelmassa, jonka tavoitteena on selvittää imusuonten merkitys lihavuuden, sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä.
Tavoitteena on löytää uusia keinoja näiden sairauksien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.
Maailmanlaajuisesti leviävä lihavuusepidemia on kasvava terveysongelma. Lihavuus altistaa tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille sekä lukuisille muille terveysongelmille. Käytössä olevien lihavuuden ja siihen liittyvien tautien hoitomenetelmien pitkäaikaistulokset ovat riittämättömiä, joten uudet, tehokkaammat hoito- ja ehkäisymenetelmät ovat tarpeen.
Imusuonijärjestelmän merkitys sairauksien kehittymisessä on oivallettu vasta viime aikoina; paitsi että imusuonisto on välttämätön kudosten nestetasapainon ylläpitäjänä, sillä on lukuisia muitakin tärkeitä tehtäviä. Imusuonistolla on esimerkiksi merkittävä rooli kehon immuunipuolustusjärjestelmän ohjaamisessa ja tulehdusreaktion käynnistämisessä. Lisäksi imusuonilla on ainutlaatuinen tehtävä kuljettaa suolistosta imeytyvät ravinnon rasvat verenkiertoon.
Viime aikoina saadut uudet tutkimustulokset ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että imusuoniston toimintahäiriöllä on osuutta sekä lihavuuden että valtimonkovettumataudin.
Huonosti toimivat imusuonet aiheuttavat tulehdusta ja rasvasolujen kertymistä kudokseen. Hiirimallissa on havaittu imusuonten toimintahäiriön johtavan aikuisiän lihavuuteen, maksan rasvoittumiseen ja insuliiniresistenssiin. Ihmisillä on saatu alustavia havaintoja imusuonten poikkeuksellisesta kasvusta sydänsairauksissa.
Lähde: Helsingin yliopisto
|