Huonosti liikkuvien ja muistisairaiden ikäihmisten arkea voidaan parantaa monipuolisella tukiohjelmalla.
Tämä todetaan Ikäinstituutin tutkimus- ja kehittämishankkeessa Vanhuksen koti keskellä kaupunkia.
Kotona asuville liikkumiskyvyltään heikentyneille ja muistisairaille ikäihmisille tarjottiin tukiohjelma, josta iäkkäät saivat valita mieleisensä tukimuodon. Ohjelma tarjosi tuolijumppaa ja säestettyä voimistelua, kuntosaliharjoittelua, kirjaston kotipalvelua, vapaaehtoisten tukea, keskusteluryhmiä ja yksilöllistä tukea.
Osallistujat kokivat liikuntaryhmät virkistävinä. Liian suurissa ryhmissä huonokuntoisilla osallistujilla oli kuitenkin vaikeuksia pysyä mukana. Sopivan pieni ryhmä loi yhteishenkeä ja oli sosiaalisesti aktivoiva. Osalla kuntosaliharjoitteluun osallistuneista lihasvoima lisääntyi. Liikuntaohjelmiin osallistui sekä liikkumiskyvyltään heikentyneitä että muistisairaita ikäihmisiä.
Molemmille ryhmille tarjottiin mahdollisuus vertaistukeen keskusteluryhmissä. Ryhmät antoivat osallistujille mahdollisuuden keskustella elämäntilanteestaan, menneisyydestään ja tulevaisuudestaan. Osallistujat kokivat ryhmät antoisina. He saivat mahdollisuuden keskustella vaikeistakin kokemuksista, pystyivät tukemaan toisiaan ja oppimaan toistensa selviytymiskeinoista.
Hankkeessa koulutettiin vapaaehtoisia toimimaan osallistujien ulkoiluystävinä, keskusteluseurana, kulttuurikavereina ja asiointiapuna. Kaikki osallistujat eivät kuitenkaan halunneet vapaaehtoisen tukea. He eivät halunneet kotiinsa vierasta ihmistä eivätkä tutustua uuteen ihmiseen. Muistisairaiden kohdalla vapaaehtoistoiminta oli erityisen vaativaa.
Kirjaston kotipalvelu osallistui hankkeeseen omalla kirjakassitoiminnallaan. Muutama osallistuja oli kiinnostunut kirjaston palvelusta tuoda kirjoja kotiin ja he jatkoivat palvelun käyttöä hankkeen päätyttyä. Kirjaston kotipalvelun henkilökunta sai tietoa vanhenemisesta ja verkottui hankkeen muiden toimijoiden kanssa.
Sama projektityöntekijä tuki ja seurasi osallistujaa puhelinkontaktein ja kotikäynnein. Yhteydenpito jatkui läpi koko projektin, mikä mahdollisti luottamuksen syntymisen työntekijän ja osallistujan välille. Osallistujat pitivät sitä erittäin merkityksellisenä.
Hanke osoitti, että yksilöllisesti räätälöity tukiohjelma voi tuoda mielekästä tekemistä, virkistystä ja sosiaalista tukea kotona asuville vanhuksille. Haasteena on kuitenkin löytää kaikkein haavoittuvimmat vanhukset, jotka saattavat syrjäytyä, vaikka harrastusmahdollisuuksia ja palveluita olisi tarjolla. Hanke toteutettiin Helsingin Kampinmalmin alueella. Yhteistyökumppaneina olivat mukana Helsingin kaupungin liikuntavirasto, kotihoito ja kirjasto, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja Töölön seurakunta sekä Vanhusten palvelutaloyhdistys ry. Hankkeen rahoitti RAY.
Lähde: Ikäinstituutti
|