Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sekakäyttö vaikeuttaa huumehaittojen ehkäisyä ja hoitoa
Sekakäyttö vaikeuttaa huumehaittojen ehkäisyä ja hoitoa

Suomen huumetilanne on heikentynyt usean vakaan vuoden jälkeen.

Merkkejä tästä oli jo vuoden 2010 raportissa. Suomessa huumausaineiden ongelmakäytölle tyypillistä on laittomien huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö.
 

Vuoden 2010 väestökyselyn mukaan huumausaineita vuoden aikana käyttäneistä puolet kuluttaa myös alkoholia riskialttiilla tavalla.

Sekakäyttö vaikeuttaa huumehoidon onnistumista. Huumehoidon asiakkaista 62 prosenttia käyttää ainakin kolmea päihdettä. Vuonna 2009 huumehoitoa annettiin noin 13 000 henkilölle ja opioidikorvaushoidossa arvioitiin olevan 1 800 henkilöä.

Huumekuolemien määrä on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Eri aineiden sekakäyttöä pidetään myös yhtenä keskeisenä selityksenä huumekuolemien määrän kasvulle. Erityisesti buprenorfiinin (mm. Subutex), bentsodiatsepiinien (unilääkkeiden ja rauhoittavien) sekä alkoholin yhdistelmä on hengenvaarallinen.

Vuoden 2010 väestökyselyn mukaan 15–69 -vuotiaassa väestössä joskus kannabista kokeilleiden osuus oli 17 %. Viimeisen vuoden aikana kannabista oli kokeillut yli 10 prosenttia 15–34-vuotiaista.

Viimeisin huumeiden ongelmakäyttäjäarvio tehtiin vuonna 2005. Sen mukaan ongelmakäyttäjiä arvioitiin olevan 0,6–0,7 prosenttia maan 15–55-vuotiaasta väestöstä. Huumeiden ongelmakäyttö oli yleisintä 25–34 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Huumetilanne Suomessa 2011 -julkaisu kokoaa yhteen keskeisimmät huumetilannetta kuvaavat mittarit ja uusimman huumeita käsittelevän tutkimuksen.

Erityisaiheina tämän vuoden raportissa ovat huumeisiin liittyvät terveyshaitat ja terveyspalvelut vankilassa sekä alaikäisten lasten vanhempien ja raskaana olevien naisten huumausaineiden ongelmakäyttö.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy