Joulukuussa rakennuspaloja syttyy toiseksi eniten vuodessa. Vuosien 2009 ja 2010 kynttiläpalotilastojen valossa palot keskittyvät selkeästi itsenäisyyspäivään ja joulunpyhiin.
Selvitetyistä rakennuspaloista 6 % oli kynttilöiden aiheuttamia. – Tulipaloissa on tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä kuollut 60 ihmistä.
Elävän tulen käyttöön liittyy aina tulipaloriskejä. Juhlatunnelmissa kynttilöiden kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Tärkein turvaohje on, että palavaa kynttilää ei saa jättää hetkeksikään yksin ilman valvontaa. Seuraavia vinkkejä noudattamalla joulunajan tunnelmavalaiseminen pysyy paloturvallisena:
+ Kynttilän vieressä tai yläpuolella ei saa olla mitään, mikä voisi syttyä tuleen.
+ Kynttilänjalka on metallia, lasia, posliinia tai kiveä, ja kynttilä pysyy siinä tanakasti. Mansetteja ei käytetä.
+ Tuikut asetetaan palamattomalle ja lämpöä eristävälle alustalle, vähintään 5 cm:n etäisyydelle toisistaan.
+ Jos tuikun koko nestepinta syttyy, se tukahdutetaan esimerkiksi sammutuspeitteellä tai matolla. Vettä ei missään nimessä saa käyttää.
+ Kynttilälyhty on palamatonta ainetta ja vähintään noin litran kokoinen, ja siinä on riittävästi tuuletusaukkoja, jotta se ei kuumene liikaa.
+ Parvekekynttilää poltetaan turvallisessa lyhdyssä, joka kiinnitetään vahvasti riippumaan tai asetetaan palamattomalle alustalle niin, että tuuli ei pääse kuljettamaan sitä.
+ Ulkotuli asetetaan tukevasti lumihankeen, hiekkaan tai palamattomaan, painavaan astiaan. Tulet sijoitetaan koosta riippuen 3-5 metrin etäisyydelle palavasta aineesta, pensaista ja kulkuteistä. Jätkänkynttilät on pidettävä jopa 10 metrin etäisyydellä, koska niistä lentää kipinöitä pitkälle ja korkealle.
+ Huolehdithan mummun ja vaarin taikka lastenlastesikin ja muiden läheistesi kynttiläturvallisuudesta ystävällisin vinkein.
Tulipaloissa on ennakkotietojen mukaan marraskuun loppuun mennessä kuollut 60 ihmistä. Heistä kahdeksan menehtyi marraskuun aikana. Miehiä on tämän vuoden tulipaloissa kuollut 35; yhdeksän sukupuoli ei ole SPEKin tiedossa. Tänä vuonna palokuolemia on ollut 13 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
|