Maailman aids-päivän teema on tänä vuonna Tavoitteena nolla.
Sillä tavoitellaan nollatasoa aids-kuolemissa, hiv-positiivisten syrjinnässä ja uusissa hiv-tartunnoissa. Maailman aids-päivää vietetään torstaina 1.12.
Maailmassa oli viime vuonna 34 miljoonaa ihmistä, joilla oli hiv-tartunta. Näistä 2,7 miljoonaa oli uusia tartuntoja. Aidsiin kuoli 1,8 miljoonaa ihmistä vuonna 2010. Kehityksen suunta on kuitenkin ollut oikea, koska sekä uusien tartuntojen että aids-kuolemien määrä on merkittävästi laskenut sitten epidemian huippuvuosien. Myös lääkehoitoa saavien määrä on huomattavasti noussut.
Nolla uutta hiv-tartuntaa – päivitä tietosi
Suomessa todettiin viime vuonna 187 hiv-tartuntaa, mikä on toiseksi korkein vuosittain todettu määrä. Tartuntojen määrän ennakoidaan nousevan tänäkin vuonna samalle tasolle. Valtaosa tartunnoista saadaan seksin kautta.
Ruiskuhuumeiden käyttäjien terveysneuvontatyö on hyvä esimerkki toimivasta tartuntatautien ehkäisystä. Ruiskuhuumetartunnat onkin saatu Suomessa laskemaan lähelle nollaa. Tähän on vaikuttanut myös tehokas lääkehoito.
Hetero- ja miesten välisten seksitartuntojen määrä on ollut kuitenkin kasvussa. Miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, hiv-esiintyvyys on merkittävästi korkeampi kuin väestössä keskimäärin. Erityisesti tähän kohderyhmään suunnattua ennaltaehkäisevää työtä pitäisi laajentaa ja kehittää nykyisestään.
Varhainen toteaminen on olennaista, jotta uusia tartuntoja voidaan ehkäistä. Näin siksi, että merkittävä osa hiv-tartunnoista saadaan henkilöiltä, jotka eivät ole tietoisia omasta tartunnastaan. Hiv-testiin hakeutumista ja myös testin tarjoamista pitäisikin edelleen tehostaa.
Nolla syrjintää – päivitä asenteesi
Suomessa elää tällä hetkellä yli 2000 hiv-tartunnan saanutta. Ihmisten hiv-tiedoissa ja asenteissa on vielä parannettavaa. Hiv-työn keskeisiä tavoitteita on tartunnan saaneiden tukeminen ja syrjinnän estäminen. Tämä on myös edellytys onnistuneelle tartuntojen ennaltaehkäisylle.
Nolla kuolemaa – hakeudu testiin
Suomessa todettiin kahdeksan aids-kuolemaa vuonna 2010. Tehokas lääkehoito on muuttanut hivin tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi. Tautia ei kuitenkaan pystytä parantamaan nykyisillä lääkkeillä, joten hiv on edelleen pysyvä ja vakava infektio.
Hoito onnistuu parhaiten, kun tartunnan saanut pääsee mahdollisimman varhain hoitoon. Jos hiv todettaisiin ajoissa, merkittävä osa maamme aids-kuolemista pystyttäisiin välttämään. Testiin kannattaa hakeutua aina, jos on ollut tilanteessa, jossa voi saada hiv-tartunnan.
Lähde:THL
|