Taiteen tekeminen on rankkaa työtä, ja taiteilijoita vaivaavat fyysiset ja psyykkiset vaivat siinä missä muitakin ammattilaisia.
Taide kuitenkin tarjoaa hienoja kehittämisen ja hyvinvoinnin välineitä esimerkiksi työelämään.
Yleisimmät muusikkojen vaivat liittyvät liikuntaelimien kulumiseen ja rasittumiseen. Ammattiin kuuluu myös mielenterveyteen sekä kuuloon liittyviä ongelmia.
Alkoholi ei sen sijaan ole enää samanlainen ongelma kuin joskus aikaisemmin. Alan koventunut kilpailu on pitänyt siitä huolen.
Muusikot, samoin kuin monet muutkin taiteilijat - kuvanveistäjät, tanssijat, taidemaalarit tai näyttelijät - eivät useinkaan hae sairauslomaa. He sinnittelevät vaivansa kanssa, koska hyväksyvät kivut osaksi ammattiaan. Ongelmista vaikeneminen johtuu myös korkeasta työmoraalista: poisjäänti tietää ongelmia esimerkiksi näytösten peruuntumisten takia. Monen kuormitusta lisää yrittäjähenkinen kilpailu paikasta parrasvaloissa.
Onneksi asenteet ovat muuttumassa. Esimerkiksi kipu pitäisi aina nähdä varoituksena, johon on reagoitava, ennen kuin tilanne pahenee.
Taiteilijoilla on työssään myös oma, kadehdittava vapautensa. Työ on parhaimmillaan oivallusta, hienojen elämysten tarjoilemista sekä kohtaamisia elävän yleisön kanssa.
Taide eri muodoissaan tarjoaa välineitä myös työyhteisöjen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen. Taiteella on suuri merkitys jaksamiseen, ja taide antaa uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia jokapäiväiseen työelämään sekä johtamiseen. Taiteen ei tarvitse olla arjesta irrallaan olevia kulttuuririentoja, vaan erilaisten taidemuotojen keinoin voidaan luoda kokonaan uusia toimintatapoja myös jokapäiväiseen työhön.
Lähde: Telma-lehti
|