Työterveyshuollon piirissä oli vuonna 2009 Kelan korvaustietojen mukaan 1 847 000 työntekijää eli 87 % palkansaajista.
Työterveyshuollon kattavuus on parantunut 7,7 prosenttiyksiköllä 2000-luvulla.
Joka kymmenes palkansaaja on kuitenkin työterveyshuollon ulkopuolella. Eniten puutteita työterveyshuoltopalvelujen järjestämisessä on alle 10 hengen työpaikoilla. Osa näistä työnantajista ei hae Kelasta korvauksia työterveyshuollon kustannuksista. Osa ei järjestä lainkaan työterveyshuoltoa työntekijöilleen, vaikka se on työnantajan lakisääteinen velvollisuus.
Työterveyshuollon tarkoitus on ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia sekä edistää työntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä sekä työyhteisön toimintaa. Työterveyshuollossa tehtiin vuonna 2009 lähes miljoona terveystarkastusta. Työterveyshuollon yhteistyössä työpaikan kanssa tekemiin työpaikkaselvityksiin käytettiin 347 000 000 tuntia ja tietojen antamiseen ja ohjaukseen 234 000 tuntia.
Valtaosalla työterveyshuollon piiriin kuuluvista (93 %) on mahdollisuus käyttää myös sairaanhoidon palveluja, joiden järjestäminen on työnantajalle vapaaehtoista. Vuonna 2009 sairaanhoitokäyntejä tehtiin kaikkiaan 5,1 miljoonaa, joista 3,5 miljoonaa lääkärille ja reilu miljoona terveydenhoitajalle.
Vuonna 2009 työterveyshuollon kustannukset olivat 599 milj. euroa, mikä oli 6,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Työnantajille korvattiin näistä kustannuksista sairausvakuutuslain nojalla työtulovakuutuksesta 272 milj. euroa. Työnantajien maksettavaksi jäi 326 milj. euroa. Kelan maksamien työterveyshuoltokorvausten osuus oli 1,7 % Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista.
Työterveyshuollon keskimääräiset kustannukset olivat 324 euroa työntekijää kohti. Toimialoittain tarkasteltuna työterveyshuolto maksoi eniten sähkö-, kaasu- ja vesihuoltoalalla, jossa se oli 492 euroa työterveyshuollon piiriin kuuluvaa kohti. Myös mm. rahoitustoiminnassa työterveyshuolto maksaa keskimääräistä enemmän. Vähiten työterveyshuoltoon menee rahaa maa- ja metsätaloudessa (236 euroa), majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen toimialalla.
Lähde: Kela
|