Kolmekymppisistä naisista ja miehistä elivät avio- tai asumuserossa useammin ne, jotka olivat kokeneet vanhempiensa avioeron alle 16-vuotiaina, kuin ehjien perheiden lapset, kertoo THL:n tuore tutkimus.
Lapsena koetulla vanhempien avioerolla saattaa olla negatiivisia vaikutuksia aikuisuuden parisuhteeseen, mutta suoraviivaisia syy-seuraussuhteita ei voida osoittaa, vaan monet psykologiset ja sosiaaliset tekijät sekä lapsuudessa että aikuisuudessa välittävät tätä vaikutusta.
Journal of Family Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien avioeron yhteyttä aikuisiän parisuhteen laatuun sekä vanhempi-lapsi-suhteen, itsetunnon ja sosiaalisen tuen vaikutusta tähän yhteyteen. Tulokset osoittivat, että vanhempien avioeron kokeneet naiset kokivat suhteensa isään ja äitiin huonommiksi lapsuudessa. Lisäksi nuorina aikuisina he kokivat itsetuntonsa huonommaksi ja olivat tyytymättömämpiä sosiaaliseen tukeen kuin ehjistä perheistä lähtöisin olevat. Näitä yhteyksiä ei kuitenkaan havaittu miehillä.
Tutkimuksessa haluttiin naisten osalta selvittää myös kehityspolkua eli niitä mekanismeja, jotka johtavat vanhempien avioeron kokeneiden parisuhdeongelmiin ja avioeroon. Tulosten mukaan vanhempien avioero vaikutti heikentävästi äiti-tytär-suhteeseen, itsetuntoon ja sosiaaliseen tukeen. Äiti-tytär-suhde ei vaikuttanut kuitenkaan suoraan aikuisuuden parisuhteeseen, vaan heikensi ensisijaisesti aikuisuuden itsetuntoa ja tyytyväisyyttä sosiaaliseen tukeen, mikä puolestaan vaikutti parisuhteen laatuun. Huomattavaa oli kuitenkin, että vaikka kaikki tutkitut voimavarat otettiin huomioon, vanhempien avioeron negatiivinen vaikutus tytärten myöhempien parisuhteiden laatuun säilyi.
Avioerojen yleisyydestä huolimatta aiempia pitkäaikaistutkimuksia aiheesta on vähän. Tiedetään, että avioero on lapsille usein stressaava kokemus, ja avioeroperheiden lapsilla on havaittu olevan aikuisuudessa enemmän psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia kuin ehjien perheiden lapsilla. Aiemmat tutkimukset myös viittaavat siihen, että lapsena koettu vanhempien avioero lisää kielteisiä asenteita avioliittoa kohtaan, vähentää luottamusta parisuhteessa ja lisää todennäköisyyttä erota. Aiemmissa tutkimuksissa ei ole kuitenkaan juurikaan tarkasteltu kehityspolun näkökulmasta sitä, millaisten mekanismien kautta vanhempien avioero vaikuttaa heidän lastensa parisuhteisiin aikuisiällä.
Lähde: THL
|