Tyypin 2 diabetes on yleistymässä kiihtyvällä vauhdilla koko maailmassa. Suomessa yli 250 000 ihmisellä on todettu tyypin 2 diabetes, ja arvioiden mukaan saman verran ihmisiä sairastaa sitä tietämättään.
Työikäisten terveyshuollon yksi pääpainoista on diabetesriskin kartoittamisessa, mutta riskitestin voi tehdä myös kotona.
Suurimmat syyt tyypin 2 diabeteksen nopeaan yleistymiseen löytyvät elintason noususta, ylipainon lisääntymisestä sekä liikunnan puutteesta. Riskitekijöitä ovat myös epäterveellinen ruokavalio, perinnölliset tekijät ja ikä.
Liikalihavuus on tasan se tärkein syy, miksi diabetes on yleistynyt näin voimakkaasti. Työterveyshuollossa havaitaan, että yrityksen työntekijöistä jopa kolme neljästä voi olla ylipainoisia. Toisena yleisenä tekijänä on liikunnan puute. Liikkuminen kerran viikossa ei pelasta sairauksilta, jos muu aika menee töissä tai kotona istuen.
Riskitestin voi tehdä kotona
Suurimpaan osaan diabeteksen riskitekijöistä ihminen pystyy itse vaikuttamaan. Riskitesti auttaa 30 ikävuotta ylittäneitä. Siitä selviää selkeästi yksilön mahdolliset riskipisteet. Riskikartoituksen voi tehdä terveystarkastuksen lomassa tai esimerkiksi Diabetesliiton nettisivuilla.
Tällä hetkellä terveystarkastukset ovat ainoa tapa kiinnittää huomiota diabetesriskiin riittävän ajoissa. Jos ihmiset tekisivät riskitestin netissä esimerkiksi vuoden välein ja hakeutuisivat tarvittaessa terveystarkastukseen, pystyttäisiin ennaltaehkäisemään diabeteksen puhkeaminen isolta osalta riskiryhmää.
Terveystalo tarjoaa uudistetun konseptin diabeteksen hoitoon. Diabetesklinikan tarkoitus on tarjota yhtenäinen palvelukokonaisuus sairausriskissä olevalle tai jo diabetesta sairastavalle. Klinikalta saa apua, vaikka vain epäilisi sairastavansa diabetesta.
Yleisiä diabeteksen oireita ovat väsymys, tihentynyt virtsaamisen tarve ja janon tunne. Jos oireita esiintyy tai suvussa on diabetesta, voi klinikalle tulla testaamaan omat arvonsa ja saada ohjausta sairauden ennaltaehkäisyyn tai hoitoon.
Liikunta tutkitusti auttaa
UKK-instituutin tilastojen mukaan vain 11 prosenttia työikäisistä liikkuu liikuntasuositusten mukaisesti. Toisin sanoen lähes 90 prosenttia suomalaisista liikkuu liian vähän. Avainasemassa on lihaskunnosta huolehtiminen, jota suositusten mukaan tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa. Tämän lisäksi vaaditaan reilun tunnin verran rasittavaa tai 2,5 tuntia peruskestävyyttä parantavaa liikuntaa.
Lihas taistelee läskiä vastaan. Lihaskudos tietää, mitä tehdä, jos esimerkiksi verensokeri aterian jälkeen nousee. Se kasvattaa sillä itseään.
Lähde: Terveystalo
|